Dünyanın en önemli turizm ayaklarından biri şüphesiz gastronomi. 'Yemek' deyip geçmeyin. Gastronomi gittiğiniz yerin sadece lezzetlerinden ibaret değildir. Şehrin tarihi, kültürü ve insanları hakkında da pek çok ipucu verir. Bu yüzden gastronomi uzun yıllardır devletlerin turizm politikalarında önemli bir rol oynar. UNESCO tarafından 'tarihi miras' ilan edilen ve gastronominin başkenti sayılan Lyon bunların en güzel örneği. Lyon'u Paris'ten ayırmak için 1983'te harika bir fikir ortaya atıldı ve dünyanın en büyük yeme, içme ve konaklama fuarı olan Sirha ilk kez Lyon'da düzenlendi. Her iki yılda bir düzenlenmeye de devam ediyor. Az değil 60 ülkeden 25 bin şef ve 200 bin ziyaretçi yemek-içme ve lezzetler dünyasındaki son yenilikleri öğrenmek için Lyon'a akın ediyor. Darısı bizim başımıza derken Sirha, Cenevre, Sao Paulo, Meksika ve Budapeşte'den sonra İstanbul ayağını da başlattı. Bu yıl kasım ayında beşincisi düzenlenecek. Fuarın, düzenlendiği şehirlere sağladığı katkıları göz önünde bulundurursak İstanbul'un da gastronomi başkentleri arasında anılması yakın ihtimal gibi görünüyor. Bu arada Sirha İstanbul'un bu yıl 16-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirileceği bilgisini de paylaşmış olayım.
PAUL BOCUSE'UN ŞEHRİ
Lyon'un en az Sirha kadar önemli bir başka değeri de 'şeflerin kralı' olarak anılan Paul Bocuse. Lyonlu şefin sokaklarda resimleri, grafitileri, sokaklarda yapıtları var. İstiridyeden peynirlere, pastacılık ürünlerine kadar yüzlerce farklı mekanın bulunduğu hal de yine Paul Bocuse'un adını taşıyor. Lyon'da Paul Bocuse restoranı bulunuyor. Paul Bocuse, 50 senedir 3 Michelin yıldızlı bir şef. Ayrıca asrın şefi olarak da anılıyor. Paul Bocuse restoranı, Lyon'a beş dakikalık uzaklıkta bulunan Collonges şehrinde bulunuyor. Yıl boyunca açık olup yedi gün boyunca faaliyet gösteren restoranın 50 masası var. Paul Bocuse dışında Fransa'nın en iyi şefi (Meilleurs Ouvriers de France-Fransa'nın en iyi şefi ödülü) ödülüne sahip dört şef de kendisiyle birlikte çalışıyor. Ama bu restoranda yemek yiyebilmek için en az üç ay öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Hem şanslıysanız 91 yaşındaki şefe rastlayabilirsiniz.
ŞEHİRDE LEZZET TURU
Gurme sakatat restorana uğramadan dönmek olmaz. Lyon'da Daniel&Denise'in üç şubesi birden var. Fransa'nın En İyisi ödülüne sahip şef Joseph Viola'nın mutfağından çıkan her şey enfes. Ama özellikle balık sosis ve hamura sarılı ciğer pateyi denemenizi öneririm.
Haldeki farklı lezzet istasyonlarında mutlaka tadımlar yapın. Örneğin dünyanın en önemli peynir şeflerinden olan Atienne Boissy'nin Mons'unda peynir tadımı yapın. Yanında trüflü balla birlikte hikayelerini dinlerken tatmak gerçekten epey eğlenceli oluyor.
Benim favori restoranım ise La Mere Brazier. Kurucusu ve sahibi Eugine Brazier, üç Michelin yıldız kazanan ilk kadın şef. 1921'de kurulan restoranın alt ve üst katında farklı odaları bulunuyor. Menüdeki her yemek başlı başına star. Seçim yapmakta zorlanırsanız mutlaka tadım menüsü alın.
İki Michelin yıldızlı şef Laurent Rigal'in L'Alexandrin adını verdiği yedi masalı restoranı da uğranması gereken yerlerden biri. Şef bütün masalara bizzat kendi servis yapıyor. Klasik Fransız mutfağının öncülerinden olan restoranın özellikle 'amuse bouche'ları enfes.
Lyon'da eski bir hastane binası belediye tarafından muhteşem bir projeye dönüştürülüyor. Önümüzdeki yıl burası Lyon'un ve dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden biri olacak.
EN İYİ ŞEFLER YARIŞIYOR
1987 yılında Paul Bocuse ve GL event ilk defa 1987 yılında uluslararası şefler yarışmasını düzenledi ve yarışmaya kendi adı olan Bocused'Or (altın Bocuse) adını verdi. Amaç en iyi şeflerin tanıtılmasıydı. Adeta bir spor müsabakası ortamında Bocuse d'Or doğdu. Paul Bocuse aynı zamanda bu yarışma ile Lyon şehrine uluslararası bir isim kazandırmak istemişti. Bocused'Or her iki senede bir ülkemizde de düzenlenmeye başlandı. Bu sene Türkiye'de gerçekleşecek olan seçimler 18 Kasım'da gerçekleşecek. 5 buçuk saat boyunca dört şef 2018 Haziran'da da Torino'da (İtalya) düzenlenecek Avrupa finali için Türkiye'yi temsil etmek üzere yarışacak. Ayrıca 2019 Ocak ayında düzenlenecek dünya finali için de kendilerine bir yer edinme şansı bulabilecekler. Sirha'nın bağlı bulunduğu GL Events aynı zamanda dünyanın en büyük fuar şirketlerinden biri.