Kars gravyerinin ve kaşarının 123 yıllık kökleri didik didik ediliyor. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Tarih Vakfı'nın ortaklaşa yürütmekte oldukları 'Kars Peynirciliğinin Tarihinin Araştırılması ve Yazımı Aracılığıyla Bölgenin Eko-Kültür Turizminin Desteklenmesi' başlıklı projenin çalışmaları sürüyor. Projenin Koordinatörü İlhan Koçulu, gravyerin hikayesini "İsviçreliler ilk Kafkasya'ya oradan da Kars'a geliyor. 1890'da Boğatepe'de ilk mandırayı kuruyorlar. Ve ilk Kars gravyeri ve kaşarı burada yapılıyor. Kars, Ruslar'ın eline geçince İsviçreli, Alman ve Rus işadamları Kars'ta peynir üretiyor" sözleriyle anlatıyor. Koçulu, İsviçre'den gelip ilk mandırayı kuran aileye ulaştıklarını söyleyerek, " Göç bize peynirciliği bıraktı. İsviçreli ailenin akrabaları bizi karşısında görünce şoke oldu. Peynir bizi buluşturdu. Birçok ülkeye dağılmış peynir kardeşliğimiz var " diyor.