İngiltere'nin başkenti Londra'daki Imperial College of London'da profesör Philippe Froguel'in liderliğini yaptığı uluslararası bir ekibin yürüttüğü bilimsel çalışmada, DNA analizlerinden yola çıkılarak insan tükürüğünde bulunan amilaz enzimi eksikliğinin obezite riskini 10 kart artırdığı sonucuna varıldı. Bilimsel adı "AMY1", popüler kültürdeki adı ise karbonhidrat tüketimini yasaklayan Atkin's diyetine göndermede bulunarak "Atkin's geni" olarak adlandırılan gen yapısının, insandan insana değişen farklılıkları obezite riskiyle ilişkilendiriliyor. Buna göre kişiden kişiye sayıları 1-20 arası değişiklik gösteren bu gen amilaz enzimi karbonhidrat içerikli yiyeceklerin ağza girdiği anda şeker parçalanmasını hızlandırarak daha boğaza inmeden sindirilmeye başlanmasını sağlıyor.
KANDA DA AZ MİKTARDA VAR
Kanda da az miktarda bulunabilen bu enzimlerin fazlalığı obezite riskini düşürüyor. Normal bir insan vücudunda bu genden en az iki kopya bulunuyor. Her bir fazla kopya obezite riskini yüzde 20 daha azaltıyor. Profesör Froguel " Amilaz eksikliği yaşayanlar daha az tokluk hormonu salgılıyor. Ayrıca nişasta iyi sindirilemeyince bağırsak florası değişiyor" diyor. Aynı ekipte yer alan Dr. Mario Falchi "Daha önceki araştırmalar obezitede gen rolünün beyin üzerindeki etkilerini ölçerek iştah konusuna odaklanıyordu. Ancak bu çalışma vücudun karbonhidratları nasıl sindirdiği üzerine yoğunlaşması açısından önemli" diyor.