Güncel olarak araştırılan konular arasında iftar menüsü yerini aldı. Sabah saatlerinden itibaren "Bugün ne pişirsem?", "İftara ne pişirsem?" gibi soruların yanıtlarını arayanlar araştırmalarını sürdürüyor. Ramazan ayının yedinci gününde en güzel iftar sofrasını hazırlamak isteyenler çorba, ana yemek, salata ve tatlı olmak üzere menüleri araştırmaya koyuldu. Buna göre; Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem? İşte Ramazan ayı 7.gün iftar menüsü!
Ramazan ayı 7.gün iftar menüsünde; Şiş börek çorbası, Kuzu etli patlıcan güveci, Zencefilli havuç salatası ve tatlı olarak da Trileçe yer alıyor.
Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem?
MALZEMELER
HAMUR İÇİN:
İÇ HARCI İÇİN:
KIZARTMAK İÇİN:
Ayçiçeği yağı
ÇORBA İÇİN:
YAPILIŞI
Hamur için un, yumurta ve tuzu geniş bir kaba alın. Üzerine azar azar su ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur hazırlayıp dinlenmeye bırakın.
İç harcı için kıymayı bir tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar kavurun. Üzerine ayçiçeği yağı ve yemeklik doğranmış soğan ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ceviz içi, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz katıp 1-2 dakika daha kavurun. Soğuması için bir kenara alın.
Hazırladığınız hamurun 1/3'ünü kenara ayırın. Kalan kısmını ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. 1 adet bezeyi merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. İçine kıymalı harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarını elinizle bastırın. Fazla kısımlarını bıçak veya ruletle kesin. Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayın ve kızgın ayçiçeği yağında kızartın.
Çorba için kıyma, kıyılmış soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Kenara ayırdığınız hamuru unlu zeminde mantı hamuru kalınlığında açın. 2x2 cm'lik kareler halinde kesin. Ortalarına kıymalı harçtan koyup karşılıklı uçlarını birleştirerek bohça şekli verin.
Bir tencerede ısıttığınız dört bardak suya, tuzlu yoğurdu karıştırın. Hazırladığınız mantı hamurlarını ve haşlanmış nohudu içine ilave edin. Hamurlar yumuşayana kadar pişirin. Kızarttığınız börekle birlikte servis yapın.
PÜF NOKTASI
Tuzlu yoğurdu yöresel malzeme satan yerlerde bulabilirsiniz.
MALZEMELER
YAPILIŞI
Kuzu eti ve tereyağını tencereye alıp kavurun. 1 su bardağı sıcak su ekleyip eti bıraktığı suyu çekene kadar pişirip kenara alın. Patlıcanları alacalı soyup yarımay şeklinde doğrayın. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sudan geçirip süzdükten sonra geniş bir kaba alın. Soğan, sarımsak ve kiraz domatesleri dörde bölün. Biberleri küçük parçalar şeklinde doğrayın. Tüm sebzeleri patlıcanın üzerine ekleyin. İri parçalara ayırdığınız kekik, tane karabiber, tuz ve pu lbiberi katıp, karıştırın. Patlıcanlı karışımın yarısını ocakta kullanıma uygun bir güvece alıp üzerine eti yerleştirin. Kalan patlıcanlı karışımı güvece koyun. Üzerine suyu gezdirin. Güvecin ağız kısmını alüminyum folyo ile kapatın. Yemeği kısık ateşte 1.5 saat pişirin.
Sıcak servis yapın.
MALZEMELER
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI
HAVUCU rendeleyin ve servis tabağına alın. Zencefil, kıyılmış biber, rendelenmiş portakal kabuğu, kıyılmış maydanoz ve naneyi ilave edin. Sos için tüm malzemeyi karıştırın ve salatanın üzerine gezdirin. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra servis yapın.
MALZEMELER
KEKİ İÇİN:
ÜZERİ İÇİN:
SÜSLEMEK İÇİN:
Çilek
YAPILIŞI
Tatlının keki için, yumurtaları, irmik ve toz şeker ile iyice çırpın. Ayçiçeği yağı, un, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam edin. Karışımı 23 santim çapında, içi yağlanmış bir kek kalıbının içine doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol ederek pişirin. Fırından alıp ılınmaya bırakın.
Tatlının üst katmanı için, süt, keçi sütü ve toz şekeri tencereye alın. Şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Tencereyi ocaktan alıp kaymak ve kremayı ekleyip ılınmaya bırakın. Ilık sütlü karışımı ılık kekin üzerine gezdirerek dökün. 5 dakika dinlendirip dilimleyin. Dilimlenmiş çilekle süsleyip servis yapın.