Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Füreya Koral'ı nasıl bilirsiniz?

Kadın Başına Bir Festival kapsamında üç en yakın dost ve öğrencisi Maçka Sanat Galerisi'nde Füreya Koral'ı doğumunun yüzüncü yılında özel bir sohbetle andılar. Galerinin içi yüzlerce kuş evi doluydu. Bir yandan sağanak yağmur yağıyordu dışarıda. Sohbetin dinleyenler arasında ünlü performans sanatçısı Şükran Moral da vardı. Sergide, Füreya'ya merhaba diyen işlerin arasında Candeğer Fürtun'unki Füreya Koral'ın gerçek ellerinden aldığı kalıpla yaptığı bir çift el heykeli de vardı. Aslında o kadar küçük elli değilmiş Füreya ama fırınlanınca küçülmüş elleri. Fürtun, bu ellerin bir de bronzunu dökmek istiyor.

Talihsiz söyleşi

Füreya'nın hayatının merkezine koyduğu üretimin bütün boyutları tartışıldıktan sonra anılar, koşturarak gelmede gecikmediler. Rabia Çapa, Ürdün'de Füreya'yla onu, bütün tuvallerini evin önüne sererek karşılayan Fahrünissa Zeid'in yerlerdeki tuvallerine basmamak için nasıl sektiklerini anlattı mesela bahçede... Candeğer Fürtun, bir öğrenci olarak eski tip kayıt cihazıyla Füreya'yla söyleşi yapıp sonra hiçbir şey kaydetmediğini fark etmesini anlattı peşinden. Yüzü o günkü gibi endişeli görünecekti.
Ta ki Füreya Koral, bir çay demleyip bir kez daha anlatırım ben sana diyene kadar...

Sürekli müzik dinlermiş

Füreya neden besleniyordu sorusuna onu 1955 yılından beri tanıyan sanat tarihçi Ayda Arel şöyle yanıt verdi: Müzikten... Fürtun ise 'dostlarından' dedi. (Aliye Berger, aşık olduğu Karl Berger'i Füreya sayesinde tanıyor. Füreya ondan keman dersleri alıyor.) Füreya Koral, seramik çalışırken sürekli olarak müzik dinlermiş. En çok Prokofiev ve Verdi'nin Requiem'ini. Söz elbette Füreya'yı konuşurken hep Aliye Berger'e değecekti. Onun kırmızı uzun donundan kaplıca tatiline kadar... Bu anı rahmetli Şakir Eczacıbaşı'ndan... Kaplıca tatiline gidilmiş. Sülüklerin yapışarak bedeni arındırdıkları havuzların olduğu bir beldeye... Aliye Berger'e yapışan sülük olmuyormuş. Emdikleri gibi hoop aşağıya kayıyorlarmış. Alkolden sülükler bir türlü Alyoşa'nın vücudunda barınamıyorlarmış. O sarı votkadan olsa gerek. Füreya'nın da hem içtiği hem de ürettiği. Tarifi Rabia Çapa'da...
Söylemedi demeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA