Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Tophane'de ne oldu?

O akşamüstü tam da elimde şarap kadehim bir sergiden çıkıp bir sergiye girerken, Tophaneli'nin ne müthiş bir şey başardığını düşünüyordum. Hepimizi ne güzel ağırlıyordu... Outlet, Pi Artworks, Elipsis, Apel ve Non aynı anda açılış yapıyor, bir sergiden öbürüne, bu mahallede uzun bir zaman dilimi boyunca misafir oluyorduk. Bu da sanat sahnesine farklı bir dinamik katıyordu. Biz bize değildik her şeyden önce... Tophaneli çocuklarla, esnafla birlikte sokağın içindeydik. Korunaklı, farklı kimlikleri barındırmayan, kamusallığı olmayan bir mahallede olmamanın tadını çıkarıyorduk. Birazdan bunun bir illüzyon olduğunu anlayacaktım. Olay olduğu sırada Elipsis'den inmiş Non'a doğru gidiyordum. Elipsis'in bulunduğu hanın kapısının camı kırılacak, kapının önünde Michel Comte'un sergi afişi imgesi parçalanacaktı. Ekin Saçlıoğlu biber gazından öksürüyordu. Haldun Dostoğlu ve bir grup, Non'un içinde mahsur kalmışlardı. Ortalıkta sadece bir polis arabası vardı. Arbede yaşandığı sırada en çok Hollandalılar dayak yemişti. Hollanda Konsolosluğu'nun kültür ateşesi anlatıyordu bunu. Tam olarak ne yaşadığımızı birbirimize anlatırken, bir grup daha göründü yokuşun başında ve polise rağmen orada duran bizlere saldırmaya başladılar.
Polisin yanında birileri yine dayak yedi... Fırsat bulan bir tane geçiriyordu yanındakine... Ara sokaklara giren bazıları yumruk yemiş bir şekilde bağırarak kaçarak geliyorlardı... Bu dağınık saldırı sırasında slogan atılmıyordu ama hep şunu duydum: "Gidin, sizin varlığınız bizi tahrik ediyor gidin, terk edin burayı..."
Elipsis'i arayarak dışarıya çıkmamalarını, kapılarını kapatıp beklemelerini söyledim. Outlet de bunu yapmıştı. Ve kapılarının yumruklandığı haberi geldi, içerideki genç muhabir arkadaşım Fisun Yalçınkaya'dan... Sergilerdeki fikirler yaralayarak da olsa sokağa inmeli elbette... Lakin bu olay bunun bir örneği mi?
Yoksa sergilerdeki fikirlerin sokağa inmeden masaların üzerinde yapılan derin tezgâhların tetikçilere servis edilmek üzere nesneleri mi? Bunu iyi okumak gerekiyor çünkü hep aynı filmi seyrediyoruz. Kumbaracıbaşı'nda, İdil Biret konserinde olay çıkaran sana duyarlı grup Tophane'de de olay çıkarsın istenmiş olmasın?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA