Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

2010'a damgasını vuran sanatçıları açıklıyorum

1-Ali Kazma: 2010 Nam June Paik ödülünü kazanarak gündeme oturdu. Yarışmanın kurulunun dört seçici jürisinden biri ünlü sanatçı Antoni Muntadas'tı. Kazma, birinciliği Rosa Barba'yla göğüsledi. Sanatçı, 2005'te Beyin Cerrahı'yla başladığı Obtructions serisini mezbahacı, saat tamircisi, kot fabrikası işçileri gibi farklı mekân ve kişilerle sürdürüyor. En son Dijon'a yakın üç Michelin yıldızlı bir restoran şefini mutfağında görüntüledi.
2-İnci Eviner: Son yıllarda ürettiği Yeni Vatandaş ve Harem adlı video çalışmalarında kendine özgü bir dünya kurdu. Eviner, hareketli resim olarak nitelendirilen yeni arayışı için, "Durağan imgenin sembolik düzenine karşı bir hareket bu. Her ne olursa olsun duran bir imge sembolizm veya bir tür ikonografinin tuzağına düşebilir. Oysa, gövdenin görünüşüne ve duruşuna aykırı, tekinsiz bir hareket yapıldığı zaman, gövdeyi geçici jestlerle algıladığımızda çok başka bir enerji ortaya çıkıyor" diyor. Geçtiğimiz yıl, Lille'de, Harem ve Paris Mac/Val Müzesi'nde, Yeni Vatandaş adlı eserlerini sergileyen sanatçı, Harem'i ise İstanbul Galeri Nev'den sonra Londra'da Whitechapel Gallery'de sergiledi. Viyana'da Mario Mauroner Galerisi'yle çalışan Eviner, bu yıl Philadelphia Museum of Art ve Stockholm Bonniers Konsthall'deki sergilere katıldı. Avrupa Parlamento binasına ilişkin gerçekleştirdiği video çalışması geçtiğimiz ay, Kore'de Busan Bienali'nde sergilendi. Sanatçı 2011'in ilk ayında- Ocak 14'te- Moderne de la Ville de Paris'in 18 numaralı odasında açılacak, SAM Projects tarafından desteklenen sergiye hazırlanıyor.
3-Kutluğ Ataman: 2009'da Abraaj Capital Sanat Ödülü'nü kazanan sanatçı, bu yıl Avrupa Kültür Vakfı'nın (ECF) Hollanda Prensesi Margriet onuruna "kültürel çeşitlilik söylemine katkıda bulunan sanatçılara" verilen 2011 Princess Margriet Routes Ödülü'ne layık görüldü ve ArtAsiaPacific dergisinin yıllık yayımladığı Almanac tarafından da Asyalı en önemli beş sanatçıdan biri seçildi. 'İçimdeki Düşman' sergisindeki Peruk Takan Kadınlar video çalışması, İstanbul Modern'den sonra Tate Koleksiyonu'na da katıldı. Roma'nın yeni çağdaş sanat mabedi, mimar Zaha Hadid imzalı Maxxi Müzesi'nin açılışında solo sergi gerçekleştirdi. Sanatçı, Türkiye'deki ilk solo sergisini geçtiğimiz ay, İstanbul Modern'de açtı.
4-Taner Ceylan: Şubatta gerçekleşen Sotheby's'te yine rekor kırdı. Üstelik bu rekor alımı yapan ünlü sanatçı Marc Quinn'di. Ceylan'ın Doğu'dan yükselen foto-gerçekçi realizmi, 2009'da Batı'da başladığı hızlı serüvenine 2010'da da sakin ve derin devam etti.
5- Bengü Karaduman: Genç sanatçı, yılın en iyi sergilerinden biri olma atağını 2010 yılının son aylarında gerçekleştirdi. Genç sanatçıyı, Turnacıbaşı sokağa video animasyonunu yansıttığı günden beri takip edenler bilir. Geçtiğimiz Namus Oyunları'nda vokalist Sema'nın konser içeriği için yaptığı video tasarımı da etkileyeciydi. Karaduma,n video animasyon filmlerindeki kendine mahsus diliyle 2010'a damgasını vuran genç sanatçılarından biri olmaya hak kazandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA