Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Twitter'da Defne Devrimi

Mısır'daki devrim bulaşıcı. Twitter'da da güçlü bir hareket adeta bir devrime dönüşmek üzere... Her şey Defne Joy'un ani ölümünün arkasından çıkan cinsiyetçi yazılara duyulan öfkeyle başladı. Twitter'da çoğunluğu kadın bir grup twitdaş, 'ayrımcı, cinsiyetçi, röntgenci ve naftalin basın'a karşı harekete geçti. Lakin bu harekete geçiş son derece incelikli olacaktı. Kızılan kimse, onun adı ağza alınmadı, tweetlere sokulmadı. Hareketin öncüleri 'kızdıklarımızın değil, arkasında durduklarımızı isimlendiriyoruz' dedikten sonra tweet satırlarının arkasına, diyez işaretinin (#) ekranda parlatacağı Defne Joy ismini yazıyorlardı.
Cinsiyetçi, ayrımcı buldukları yazarların isimlerini yazmadan onları kınıyorlardı, savunduklarının ismini defalarca yazarak... "Sen destek verdiğini adlandır hareketimize katıl!" çağrısına uymamak imkânsız. Muhalif bir karşı duruşun dijital olanının hızı karşısında büyülenmemek de. Aynı zamanda hareketin çoğunluğunu basından kadınlar kadar erkeklerin oluşturması büyük sürpriz. Hepsinde büyük bir bilinçlenmişlik var.

ORTAK BİR MUHALİF ŞEMSİYE
Ekranda örgütlenmek, kırlangıç kuşlarının kıtalararası uçabilmesi gibi, farklı bireyleri ortak bir muhalefet şemsiyesinde kolayca toparlayabiliyor. Örneğin hareketin içinde Armağan Çağlayan da var. Gazeteci yazar Vivet Kanetti de. Twitter'da altı binden fazla insanın takip ettiği şair Birhan Keskin de. Ünlü müzik yazarı Naim Dilmener de. Yasemin Darbaz da Aylin Aslım da Hande Yener de... Esra Yoral da gazeteci Şelale Kadak da...
Bir avuç insanın bir araya gelerek başlattığı hareketin nasıl yayıldığını ve güçlendiğini görmek için ekrana bakmanız yeterli. Defne Joy'ların her geçen gün nasıl farklı cümlelerde parladığını görmek medyanın gerçekten değişeceğinin sinyallerini gösteriyor. Bir tweetle başlayan incelikli karşı çıkışın şimdilerde bir imza metnine dönüşmesi söz konusu.
'Bu medya değişmeli' başlıklı metin yakında imzaya açılacak. Böylece dijital devrim eyleme dönüşmüş olacak. O sırada ayayten, horrrace, bozavali, loonybinsblog, petite1ze, sanatatak, jayaka, 40haramiler boş durmayacak. Defne devrimi için çalışmaya, nöbetleşmeye devam edecekler. Çünkü devrim, 'ayrımcı, cinsiyetçi, röntgenci ve naftalin basında illa ki olacak. Adına da Defne Devrimi diyeceğiz' #defnejoy

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA