Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Bir pazarlamacıdan sanat yatırımı tavsiyeleri

Bir çağdaş sanat eserine kâr etmek için yatırım yapmak istiyorsanız hangi adımları izlemelisiniz?
İlk durak Londra, New York, Los Angeles ya da Paris gibi önemli bir sanat merkezindeki galeriler olmalıdır. Galeri temsilcileriyle konuşun, size sanatçıları ve eserlerini anlatmalarını isteyin. Küçümseyici bir muamele görürseniz oradan çıkıp başka bir galeriye gidin.
Citibank, JP Morgan, UBS Global Asset Management'ın sanatsal danışmanlık servislerinin, pek çoğu internette bulunabilen bültenlerini izleyin. Gelecek vaat eder gibi görünen sanatçıları saptayın, yeni sanatçıları değil. Süperstar bir galeride ikinci ya da ana akım bir galeride üçüncü ya da dördüncü sergisini açmış, kariyerlerini geliştirdikleri izlenimini verenlere bakın.
Fiyatı 30 bin sterlin ya da 75 bin sterlin arasında değişen eserler arayın. Sırf başyapıtlar beklenenden düşük performans gösterdiği için değil. Nasıl varınızı yoğunuzu tek bir şirkete yatırmayıp bir hisse senedi portföyü satın alıyorsanız, burada da riski dağıtmak için bir sanatçının en yüksek fiyatlı star eserlerinden uzak durun. Bir yatırımcı yarım milyon sterlin değerinde tek bir eser almak yerine gelişen sanatçılara ait her biri 50 bin sterlin değerinde 10 tane eser alırsa, hemen her zaman daha kârlı çıkar. Yatırımcı müzayedede ya da ikinci el piyasada bir tacirden alım yaparsa, bir sanatçının erken dönem eserlerini bulabilir. Bunların enderlikten kaynaklanan değerleri daha yüksek olacaktır.
Sadece bir eser satın alıp 20 veya 30 yıl elinizde tutmak istemiyorsanız, sanatçıyı dikkatle izleyin. Birkaç yılı büyük bir galeride sergi açmadan geçirir ya da galerisi tarafından bırakılır ve üç ay içinde aynı ayarda başka bir galeri tarafından kabul edilmezse tez elden satın.
Ve son olarak fiyat trendlerini izleyin. Önceki müzayede fiyatlarının görülebildiği Artnet adlı web sitesinde bunu kolayca yapabilirsiniz. (İktisatçı Don Thompson'ın, İletişim yayınlarından çıkan son kitabı Sanat Mezatı'ndan, s. 364-5.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA