Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Huri Kuriş'in portresi

Kadına uygulanan şiddetle ilgili ilk kez bu kadar duyarlıyız sanki... Kadın vekiller ortak bir bildiri yayınlama çabasında... Birtakım yasa teklifleri gündemde. Sosyalist kadın meclisleri, kadına şiddete karşı bir milyon imza peşinde kararlı adımlarla ilerliyor. Bütün bu kampanyalarda sürekli anılan bir isim Ayşe Paşalı.
Ayşe Paşalı cinayetinin önlenemezliği Türkiye'de kadına uygulanan şiddetin dozunu bir çırpıda anlatıyor çünkü... Onun, dayak yemiş adliyeye başvurmuş ve önünde çekilmiş fotoğrafı zihnimizde her geçen daha yer ediyor. Aslında şu anda hepimizin altına imza ettiği kadına şiddete hayır demenin imgesi Ayşe Paşalı'nın o fotoğrafı. O fotoğraftan yola çıkarak yaz başında gerçekleşmiş geçmiş bir sergiyi tekrar anmanın tam zamanı. Sergi, Pasajist'te gerçekleşmişti. Genç sanatçı Huri Kuriş, serginin girişinde kırmızı tabelada T.C Kutsal Aile Kurum Sunak Odası Aileye Mahsustur yazıyordu. Kuriş'in çıkış noktası tam da buydu. Aile kurumuna verilen kurbanlarla ilgiliydi... Sergide bir sunak/altar da yapmış. Bunu beyaz kalın örtülerle ve boyayla kaplamıştı. Sunak ya da altar kadar resmi bir kürsüyü de andırıyordu. Alçak tavanlı odanın geniş duvarında ise Ayşe Paşalı'nın portresi bize bakıyordu. Arkasına adliyeyi almış. Adliye, hiç olmadığı kadar soyut. Küçük karelere adeta temel sanat eğitimi ödevi sayılabilecek küçük karelere bölünmüş...
Ayşe Paşalı'nın dev ölçekteki büst yüzü morluklar ve şişlikler içinde... Henüz ölmemiş. Ama ölecek. Bu sergiden birkaç gün sonra gerçekleşen davada defalarca tehdit ettiği ve şiddet uyguladığı eski karısı Ayşe Paşalı'yı 11 yerinden bıçaklayarak öldüren İstikbal Yetkin, 'ağırlaştırılmış müebbet hapisle' cezalandırıldı. Sanık avukatları, son sözleri sorulduğunda, "Bu dava, kadın cinayetleri ve aile içi şiddet konusunda bayrak haline getirildi, kamuoyunda bilinir oldu. Bunun, heyetin kanaatini etkileyebileceğini ve verilmesi muhtemel cezadan daha ağır bir ceza verilmesine neden olabileceğini düşünüyoruz" dedi.
Kuriş'in Paşalı resmi, kadına şiddete karşı en aktivist olmamız gereken şu günlerde hepimize ve bilhassa kadın sanatçılara ilham vermeli!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA