Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Egzotik sanat kapışıldı

Gün geçmiyor ki İstanbul bir egzotik konuğu ağırlamasın. Hoş bu sefer ağırlanan konuk İstanbul'u egzotik buluyor. Hem de çok... Ender Mermerci ve Biricik Suden'in evini resimleriyle süsleyen Amerikan jetsetinin en sevdiği ressam Hunt Slonem'den bahsediyorum.
Sanatçı, Mabeyn galerisinde açtığı solosu için birkaç günlüğüne İstanbul'a geldi. Slonem, egzotik olana merakıyla biliniyor. 60 çeşit papağan türüyle birlikte yaşamasıyla, Andy Warhol'un "dairesi"ndeki tanıklıklarıyla, sık sık Abraham Lincoln'ün ruhuyla görüşmesiyle, All Kings Men filmi ve daha başka bir çok Hollywood yapımına mekan olan Louisana'daki ünlü tarihi eviyle tanınıyor. Hunt Slonem'in İstanbul ziyareti için Mabeyn'de verilen sabah kahvaltısı davetini kaçıramazdım. Mabeyn'deki sergi için galeri çingene pembesi ve yeşile boyanmış. Slonem'ın renkçi resimlerine eski bir köşkten devşirme bir mekan olan Mabeyn'den daha iyi bir galeri bulunamazdı herhalde... En az resimleri kadar renkli ressamın ağzından birçok hikaye vardı dinlenecek... Söz tabii ki Milliyet Sanat'tan Yasemin Bay'ın büyük katkısıyla Lincoln'le olan diyaloğuna geldi. Medyumuyla düzenli olarak ruh çağırma seansları yapan Slonem, Lincoln'ü en son çağırdıklarında barış için güvercin resimleri yapmasını salık verdiğini uzun uzun anlattı. Rudolp Valentino da Slonem'ın sık sık konuştuğu varlıkların başında geliyor. Hatta ünlü sessiz sinema aktörünün resmini yapınca Slonem büyük bir arınma hissetmiş. Slonem'ın sergisinde resimler adeta kapışıldı. Fakat hayatımda Okan Bayülgen kadar hızlı resim alışverişi yapan birini daha tanımadım. Galeriye girmesiyle resmi seçmesi ve satın alması bir oldu. Türk ünlüleri tarafından kapışılan Hunt Slonem ne var ki İstanbul Modern'den veto gördü. Müzeye resmini bağışlamak isteyen Slonem, resimleri "dekoratif" olduğu gerekçesiyle reddedilmiş. Slonem zaten işe resimden değil resmin varak çerçevesinden başladığını saklamıyor. Dekoratifliği bir erdem olarak görüyor. Resmini kategorisiz ilan ediyor. Damien Hirst'le aynı kelebek koleksiyonerinden kelebek alan Slonem, iş dünyasına eş tuttuğu günümüz çağdaş sanat dünyasında herkes için bol bol yer olduğunu; bin dokuz yüz yetmişlerdeki gibi kimsenin kimseyi kategorize ederek dışlamasına gerek kalmadığını söylüyor. Hindistan'da ashramlardaki kuş evleri için bağışlar yapan ve toplayan Hunt Slonem'ın bilgeliğinden ders almak lazım!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA