Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Anne eli değmiş Nostaljik Tarif

Bu devirde tabletlerinden ve akıllı telefonlarından kafalarını kaldırıp, sokakta kan ter içinde kalana kadar koşturup avazı çıktığı kadar bağırdığı için sesi kısılan çocuk kaldı mı emin değilim. Bizim zamanımızda sabahtan akşama kadar sokakta vakit geçirir, koşturmaktan oyun oynamaktan yorgun düştükçe de annemizin camdan veya evin kapısından uzattığı tadından yenmez lezzetleri, 2 oyun arasında bir solukta mideye indirirdik. Ben de o günlerin anısına klişe bir 'Anneler Günü' tarifi paylaşmak yerine, tüm anneleri düşünerek özene bezene hazırladığımız bu nadide ekte, annelerin 'işlerini kolaylaştıracak' bir tarif hazırlamak istedim. Çocuklarının lezzetli ama faydalı yemeklerle beslenmesini isteyen annelerin çocukları için yapabileceği 'ev yapımı sağlıklı fast food' önerimle karşınızdayım efendim!

Herkesin Yüzünde Minik Bir Tebessüm:
Salçalı Ek mek Salçalı ekmek benim için çocukluğumun en güzel anılarıyla özdeşleşen bir lezzet. Bir yandan ekmekten bir ısırık almaya çalışırken, tek kale yapılan maçlarda gol atmaya çalışmışlığım bile var! Yine çocukluk anılarıma dönünce; yaz tatili bitimine denk gelen son bahara salça yapım ritüellerini hatırlıyorum. Bahçede kaynayan koca kazandan tüm mahalleye yayılan hafif ekşi tatlı domates kokusu ile 'anne, bu salça ne zaman olacak yaaaa' nağmelerim hep karma karışık… Sabırsızlıkla beklediğim an gelir, sıcak sıcak yeni mahsül salçanın tadına bakıp onay vermem gerekliymiş gibi bir havaya bürünürdüm. O zaman yaptığım olumsuz eleştiriler kimsenin pek umurunda değildiyse de her halde kalbim kırılmasın diye bazen annem veya rahmetli anneannem 'Evet, oğlum haklısın! Domatesler her geçen sene daha da tatsız oluyor, seneye domatesin en güzel mevsiminde, daha erkenden yaparız' deyip kafa sallarlar, ben de kendimi fasulyeden nimet zannederdim. Bugünkü tarifimi, sokakta koşmaktan ve oyun oynamaktan bitap düşene kadar çocukluğunun tadını çıkarmış tüm yetişkinlere ve sokakta arkalarında salçalı ekmekle koşturan annelerine ithaf ediyorum.

Malzemeler
1 büyük kuru soğan 1 diş sarımsak 1 çorba kaşığı biber salçası 1 çorba kaşığı domates salçası 1 çay bardağı sıvı yağ Yarım avuç ceviz, irice kıyılacak 2 dilim ezilmiş beyaz peynir veya lor ya da çökelek Kekik Karabiber Üzeri için istenirse; Taze nane, dereotu, maydanoz ve sumak'dan oluşan mini bir salata karışımı da hazırlanabilir. Salatanın üzerine nar ekşisi oldukça yakışacaktır.
Yapılışı: Az bir yağda soğan kavrulur. Sarımsaklar eklenir. Fazla kavurmadan salça eklenir. İyice kavrulduktan sonra altı kapatılıp kekik, karabiber, peynir ve ceviz eklenir. Soğuduktan sonra ekmeğin üzerine sürülüp afiyetle mideye indirilebilir. Tost Ekmeği Pizza Malzemeler Tost ekmeği Bir miktar domates sos eğer eliniz altında yoksa 1 tatlı kaşığı domates salçasını hafif sulandırarak da pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Birkaç dal taze fesleğen ince doğranacak Rende Mozzerella Peyniri, eğer bulamazsanız dolaptaki herhangi bir eriyen peyniri de kullanabilirsiniz. örneğin kaşar peyniri zeytinyağı kekik sucuk sosis mantar renkli biberler mısır ve çocuğunuzun zevkine göre başka birçok malzeme ile de güzel görünüm yakalayabilirsiniz. Hazırlanışı Fırını önceden 175 derecede ısıtın. Tost ekmeklerini tepsiye dizin. Ekmeklerin üzerine domates sos ve fesleğen ile lezzetlendirin. Domates sos yoksa bir kase içerisinde salça, 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber ve ılık su ekleyerek akışkan bir domates sos hazırlayın. Mozerella veya kaşar peynirini rendeledikten sonra ekmeklerin üzerine bolca yayın. Hazırlanan tost ekmeklerini fırında 3 dakika ısıtıp, eklemek istediğiniz tüm diğer malzemeler ile lezzetlendirin ve peynirler eriyip üst malzemeler hafif pişene kadar fırında tutun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA