Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Göster ehliyetini!

Biliyorsunuz, şimdiye dek bir kere ehliyet alınıyor ve ömür boyu kullanılıyordu. Artık bu sistem değişiyor.
Hem kazaları azaltmak, hem de Avrupa Birliği'ne uyum sağlamak amacıyla ehliyetler 5 yıllık olacak. Beş yılda bir sağlık ve sürüş kontrolünden geçilerek yenilenecek.
Bu haber bana geçenlerde Hollywood'daki bir trafik kazasında yaşamını yitiren dünyaca ünlü fotoğrafçı Helmut Newton'ı hatırlattı. Newton 1920'de Yahudi bir babanın oğlu olarak Almanya'da doğmuştu. Sonra Naziler'den kaçtı. 1960'lardan itibaren en önemli moda ve erotizm fotoğrafçılarından biri haline geldi.
Newton 83 yaşındaydı ama hotomobil kullanıyordu. Görgü tanıkları aracın aniden yön değiştirip bir duvara tosladığını belirttiler.
Ehliyetle bu kaza arasında ne ilişki var? Şöyle...
Bizdekinin tersine, Batı'da, ınırlı ehliyet izni' uzun zamandır uygulanıyor. Bir kişinin trafiğe çıkıp çıkmayacağı belli sürelerle denetleniyor. Bu yüzden de, örneğin 70'ini aşıp hehliyet sahibi olmak çok önemli.
New York Times gazetesinin pazar dergisi, 15 Kasım 1998 tarihli sayısında ü' konusunu işlemişti. Yani kim, niçin prestij sahibi? Bir alanda itibar sahibi olmak, el üstünde tutulmak, gıpta edilmek için nelere sahip olmak gerek?
Mesela Körfez Savaşı'nda Irak uçağı düşürmüş olmak ABD Hava Kuvvetleri'nde çok önemliydi... Dönemin yeni zenginleri arasında milyonlarca dolar sayıp sadece üç gün içinde arka bahçesine az bulunur bir tropikal ağaç diktirmenin havası başkaydı...
Aynı şekilde, özellikle Los Angeles gibi otomobilsiz bir yerden bir yere gitmenin neredeyse mümkün olmadığı bir kentte yaşayan yaşlılar arasında ise ehliyeti olmak özgürlük' demekti. Ehliyeti olan huzur evinin dört duvarına ve dandik TV programlarına mahkolmuyordu.
Helmut Newton da elbette şoför tutacak kadar zengindi. Ama 83 yaşında hehliyeti olmak, kendi otomobilini kullanmak eminim ona dahi minik de olsa bir prestij sağlıyordu.
(Not: Gördüğünüz çıplak kadın resmi Taschen kitabevinin Helmut Newton için özel olarak tasarladığı Sumo adlı kitabın kapağında yer alıyor. Kitap "20'nci yüzyılın en büyük ve en pahalı kitabı" olarak lanse edildi. Üzerine konulacağı küçük bir sehpayla birlikte 3 bin dolara satılan Sumo, 50x70 cm boyutunda ve 30 kg ağırlığında.)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA