Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Hitler'in bıyığı

Amerikalı sanat tarihçisi Hal Foster, 'Tasarım ve Suç' (İletişim Yay.) adlı kitabında bilgisayarlarda kullanılan 'photoshop' programının belki de dünya tarihini etkileyecek bir icat olduğunu söylüyor.
Biliyorsunuz, 'photoshop' sayesinde görüntülerde akla durgunluk veren fotomontajlar yapmak mümkün: Silmek, eklemek, bir araya getirmek, olanı yok etmek, olmayanı var etmek, vb...
Bunu okuyunca aklıma şu soru geldi: Atatürk'ün elindeki sigarayı 'photoshop'u kullanarak yok etmek isteyenler var... Peki aynı kişiler mesela Hitler'in bıyığını 'kesmek' ister miydi? Bence hayır. Çünkü sigarayı silerek, 'İyi'yi (yani Ata'yı) bugünün değerleri açısından, daha da iyi, saf, mükemmel hale getirmeye çalışıyorlar.
Halbuki Hitler'in badem bıyığını silerlerse... Günümüzde 'gülünç' bulunan bir öğeyi yok ettikleri için... 'Kötü'nün (yani Hitler'in) olumsuzluk derecesini, yoğunluğunu azaltmış olurlar.
Ne dersiniz? Böyle bir yorum makul mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA