Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Alevilere mesaj

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener geçen gün 'Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı' tarafından düzenlenen, 'Hz. Ali Gadiri Hum Bayramı ve Kardeşlik' adlı konferansa katıldı ve burada şöyle dedi: "Dinim ve mezhebim, Hz. Ali'nin dini ve mezhebidir. Açıkçası hepimiz Aleviyiz..."
Şener'in bu yaklaşımı, daha önce burada size duyurduğum analizlerle gayet uyumlu.
Hatırlayalım:
Toplum ve Bilim dergisinin son sayısında (no: 107) iki önemli makale yayınlandı. Biri: ODTÜ'den Oğuz Işık ve Melih Pınarcıoğlu'nun yazdığı "Bölgesel Siyasi Tercihler ve AKP". Diğeri: İTÜ'den Sinan Zeyneloğlu'nun kaleme aldığı "İstanbul'un Seçim Coğrafyası 1999-2002." Bu iki makaleyi birlikte okuduğunuzda...
CHP'nin gelir ve eğitim seviyesi nispeten yüksek kesimlerden... AKP'nin ise gelir ve eğitim seviyesi nispeten düşük kesimlerden daha fazla oy aldığını görüyoruz.
Ancak bu tabloya 'aykırı', yani genel eğilimin dışına çıkan bir grup var: Aleviler!
Alevilerin yoksulu da, zengini de, eğitimlisi de, eğitimsizi de CHP'yi tercih ediyor. (Tabii ki hepsi değil, önemli bir bölümü.)
Niye? Çünkü Aleviler tarih boyunca Sünni kesim tarafından kötülendi, aşağılandı, tartaklandı, ikinci plana atıldı, hatta katledildi.
Dolayısıyla bir Sünni partisi imajı veren AKP'ye sıcak bakmıyor Aleviler. 'Yarın öbür gün başımıza yine kötü şeyler gelir mi' tedirginliği içindeler.
Bu tedirginlik TESEV'in "Değişen Türkiye'de Din, Toplum ve Siyaset" adlı araştırmasında da ortaya çıkmıştı: "Alevi misiniz" sorusuna 'evet' diyenler yüzde 6.1'di. Buna karşılık, soru başka türlü formüle edildiğinde, "En önemli din büyükleri Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veli'dir" diyenlerin oranı yüzde 14.3'e çıkıyordu.
Bu da birçok Alevi vatandaşımızın kimliğini apaçık biçimde ifade edemediğini, çekindiğini gösteriyordu.
Özetle: Sıkıntının farkında olan AKP yöneticileri, 2007 seçim yılı olduğu için, önümüzdeki gün ve aylarda, Alevilerdeki rahatsızlığı azaltacak daha nice mesajlar verecektir.
Ben ayrıca gençlere yönelik mesajlar da bekliyorum. Çünkü birçok ankette, yeni oy verecek genç seçmenler arasında MHP'nin güçlü olduğu ortaya çıkıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA