Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Atatürk'ün bu rüyası filme çekilebilir mi?

Zülfü Livaneli'nin, Mustafa Kemal'i Selanik'teki çocukluk günlerinden beri tanıyan Salih Bozok karakterini, "Veda" filminde harcadığını söylemiştim.
Halbuki sadece Salih Bey'e ve anılarına dayanarak olağanüstü bir Atatürk filmi çekilebilir.
Ama bunu ne Can Dündar yapabilir, ne Zülfü Livaneli, ne de Turgut Özakman...
Çünkü öyle bir film için, senaristin ve yönetmenin her şeyden önce kendini Kemalist ideolojiden ve resmi tarihten soyutlaması ve olaylara bambaşka açılardan bakabilmesi gerekir.

***
Evet, Salih Bey'in zengin bir karakter olduğundan söz ediyorduk. Örnek mi istiyorsunuz? Salih Bozok'un anılarından okuyalım:
Tarih: 2 Eylül 1938. Hastalığı giderek ciddileşen Atatürk tuhaf bir rüya görür. Rüyasını Salih Bozok'a anlatırken, yanlarında Başbakan Celal Bayar ile Fethi Okyar da vardır.
Rüya şöyledir: Atatürk, büyük bir otelin salonunda, Salih Bozok ile birlikte oturmaktadır. Salonun köşesinde bir bilardo masası vardır. Masanın başında, sırtı onlara dönük şekilde, tanıyamadıkları bir zat oturmaktadır.
Tam o sırada kapı açılır. 30 kadar irikıyım adam içeri girer. Bunlardan biri, masadaki ıstakayı alıp tanımadıkları o kişinin omzuna var gücüyle indirmeye başlar. Sopa vurulan adam, "bana niye vuruyorsun" diye haykırmaktadır.
Salih Bey, ne yapılması gerektiğini, göz ucuyla sorar. Atatürk "sakın kıpırdama" işareti verir. Derken eli ıstakalı adam, tehditkâr bir tavırla karşılarına dikilir. Salih Bey müdahale etmek için davranırken, Atatürk'e yine göz ucuyla "ne yapalım" diye sorar. Atatürk, bir yandan Salih Bey'e, "Sus" işareti yaparken, bir yandan da "azılı herife" sorar: "Sen kimsin, ne istiyorsun?"
Adam cevap vermek yerine cebinden çıkardığı tabancayla iki kurşun sıkar. Biri Atatürk'e, diğeri Salih Beye... Sonra adam, "Kalkın dans edelim" diye emir verir. Bunun üzerine Atatürk ile Salih Bey adamın huzurunda birlikte dans eder.
Nasıl? Çok acayip bir rüya değil mi? Bu rüya, uygun bir senaryo kapsamında filme çekilse allak bullak edici olmaz mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA