Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

En doğru yol göstericiyi sen iyi bilirsin vatandaş!

Haber şöyle: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa değişikliği paketinin referanduma gitmesi halinde halka, "Sen doğruyu bilirsin, ona göre oyunu kullan" diyeceklerini söyledi.
Eğer referandum yapılırsa, bu slogan etkili olur mu? Vatandaş hükümetin ve AKP yönetiminin arzu ettiği gibi Anayasa paketine "evet" der mi?
Siyasi propaganda ve halkla ilişkiler uzmanları bu sloganı çok farklı biçimlerde değerlendirecektir. Örneğin referandumda evet çıkmasını sağlamak için çok daha etkili sürüyle slogan bulunabilir.
Etkili bir slogan mı değil mi, bilemiyorum ama Bülent Arınç'ın değindiği sloganın "gerçeği" ifade ettiğini sanıyorum.
Ne demek istediğimi gündelik hayattan bir anekdotla anlatmaya çalışayım:
Taksi şoförü, "Abi bunlar halkın kafasını karıştırdı" dedi. "Karışırsa karışsın, ne olacak ki" dedim.
İtiraz etti: "Ama abi, kimse bu Anayasa zamazingosu hakkında bir şey bilmiyor." "Öğrenmek istiyor musun ki" dedim: "Gel ben sana Anayasa önerisini iki saat anlatayım...
Dinleyecek misin?"
Ağzını burnunu kıvırdığını görünce devam ettim: "Anayasa değişikliği hakkında gazetelerde sürüyle yazı çıktı, hangisini okudun? Hiç!" "Yorgun argın eve gidip, doğru dürüst TV bile izlemeden uyuyorsundur. Halbuki sürüyle tartışma var Anayasa hakkında." "Biliyorum, var" dedi. "O halde yapacağın şu..." dedim: "Partilerin ne dediğine bakar... Hangisinin dediği aklına yatıyorsa, ona göre oy verirsin." "Herhalde öyle olacak" dedi...
Konuyu değiştirdik, futboldan söz etmeye başladık.

***

Tartışılmakta olan Anayasa önerisi, bırakın düz vatandaşı, nice üniversite mezununun anlamakta zorlanacağı bazı özelliklere sahip.
Örneğin "yargıdaki görevlendirmelerin çeşitlendirilmesiyle demokratik meşrutiyetin sağlanması" bizim doğru dürüst bilmediğimiz bir konu.
Biz, yüksek yargıdaki "sen beni seç, ben seni seçeyim" düzeneğine alışmışız, alıştırılmışız.
Parti kapatılması da keza... Bürokrasi her seferinde kitabına uydurarak, hoşlanmadığı partileri kapattı. Kimse de isyan etmedi. İnsanlar durumu kabullendi ve yeni bir parti için kolları sıvadı.
Hadi bunları geçelim...
Peki, şuna ne dersiniz: Kadınlar için pozitif ayrımcılığı sağlayacak tedbirlerin alınması, Türkiye gibi muhafazakâr ve erkek egemen bir toplumda imgeleme kolayca sığabilir mi?
Özetle vatandaş, güvendiği siyasetçinin yönlendirmesine göre oy verecek. Bu da gayet normal!
Bana inanmayan, çevresindeki bir okumuş yazmışa Anayasa önerisini sorsun. Bakalım alacağı cevaptan tatmin olacak mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA