Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Asıl kabahatli CHP değil ordu

Bu yıl 22'nci kez toplanan Abant Platformu, "Vesayet ve Demokrasi" konusunu tartışıyor. Bolu'ya gidemedim ama toplantıların bazı bölümlerini Mehtap TV'den izledim. Hukuktan tarihe, sosyolojiden bürokrasiye farklı alanlardan gelen akademisyenler, aydınlar ve uzmanlar, "askeriye ile yüksek yargının" oluşturduğu "vesayet rejimini" enine boyuna ele alıyor.
Temel ideolojileri farklı olmasına rağmen, demokrasiyi ortak payda kabul eden konuşmacılar, yargı alanından öyle vahim örnekler veriyor ki insanın saçını başını yolası geliyor: Gemi azıya almış bu çılgın beygiri kim yetiştirdi?

* * *

Abant Platformu'na katkıda bulunanlardan biri de Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu idi. Aydoğdu'nun bazı sözlerine, dün CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tepki gösterdi.
Şöyle diyordu Aydoğdu:
"Türkiye 1920'li yıllarda hafızasını kaybetti. 1684'te Kilise bir bildiri yayınlamış. Biz İngiltere'ye gittiğimizde bu bildiriyi okuduk ve anladık. Ama Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın Viyana'dan merkeze gönderdiği raporu aramızda kaç kişi okuyup anlayabilir? Eyüp Sultan'dan yayın yapan bir yorumcunun da Eyüp Sultan'ın mezar taşını okuyabilmesi gerekir."
"Demokrat Parti'nin 1950'de iktidara geldiğinde CHP'yi kapatıp, İnönü'yü de tarihteki huzurlu yere göndermemiş olması en büyük talihsizliktir."

* * *

Cengiz Aydoğdu'nun ilk söylediğine yüzde yüz katılıyorum. Harf/dil inkılabı ve Osmanlıcanın tehciri, kültür ve zihniyet açısından ucube kuşaklar yaratmıştır.
Diğer saptamasına ise katılamam:
Bir partinin, diğer partiyi kapatması, demokraside düşünülemez. Unutmayalım ki DP iktidara geldiğinde bazı CHP'liler de "Biz bunları niye daha önce yasaklamadık" demişlerdi.
O noktada asıl sorun darbedir. Eğer askeriye, siyasi yapıyı altüst etmeseydi, DP ile CHP arasındaki kavga, ister istemez temel ilkelerde sağlanan mutabakatla sonuçlanacaktı.
Darbeler ise bir yandan vesayet rejimini kurarken, diğer yandan siyasi hafızayı ve adabı sıfırladı, yetişmiş kadroları darmadağın etti.
Unutmayalım ki darbeler, halk partilileri askerden medet umar hale getirerek, CHP'nin de gerçek bir parti olmasını engellemiştir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA