Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

"Zaman-bozan"

Kılıçdaroğlu Kemal Beyin günahını alacaktım az daha. Sebebini anlatmak isterim de... Önce bir soru: "Anakronizm" nedir, bilir misiniz?
'Muhteşem Yüzyıl' dizisi sayesinde anakronizmin ne olduğunu öğrendik sayılır: Örneğin dizide "kalyon" tipi savaş gemisinden söz ediliyordu. Halbuki o çağda, yani 16'ncı yüzyılda böyle gemiler yoktu.
Yani bir kişiyi, nesneyi, sözü ya da bir olayı (yanlışlıkla ya da bilerek) kendi zamanının dışına taşırsanız, bunun adı anakronizmdir.
Basit hatalara anakronizm demek, fuzulidir elbette. Örneğin dalgınlıkla , '8' ile '1' rakamlarının yerini değiştirerek, "Atatürk 1818'de doğdu" diye yazmak gibi...
Anakronizm dediğinde ise basit hatalardan ziyade dönemsel hatalar gelir akla. Yani bağlam kayması, takvim zıplamasıdır.

***

Pazar günkü Vatan gazetesini gördüğümde, "Ooo, işte tam bir anakronizm" dedim.
Birinci sayfa da yer alan habere göre, CHP Başkanı Kılıçdaroğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi vesilesiyle halka şöyle hitap etmişti:
"Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'nda 'Geldikleri gibi gideceklerdir' dediği gibi, bu iktidar da gidecek."
Yok artık! Kemal Bey bunu da mı yaptı?
Çanakkale'nin tarihi 1915... Halbuki Mustafa Kemal Paşa o lafı 13 Kasım 1918'de söyledi.
Adana'dan Haydarpaşa garına gelen trenden inmişti... İstanbul'a demirlemiş olan yabancı savaş gemilerini görünce, "Geldikleri gibi gideceklerdir" dedi yaverine.
***

Meğer anakronizme düşen Kemal Bey değil, Vatan gazetesiymiş. Ajansın haberine baktım. Kılıçdaroğlu'nun şöyle dediği yazıyor:
"Çanakkale'de düşmana geçit vermediler. Ama bir süre sonra aynı düşman İstanbul'a geldi ve Mustafa Kemal o gemileri görünce, 'Geldikleri gibi giderler' dedi ve geldikleri gibi gönderdi."
Eğer Kemal Bey destekçisi olan Vatan ekibi gibi bir hata yapsaydı, onu "Zamanbozan" ilan edecektim. Başka sefere.
Not: Anakronizmin Türkçesi ne olabilir; önerisi olan var mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA