Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Pardon! Pazarlık bunun neresinde?

Cengiz Çandar'ın TESEV için hazırladığı, "PKK dağdan nasıl iner" temalı raporun yankıları sürüyor.
Geçen gün de belirttiğim gibi, konuyla ilgilenen herkesin okuması ve tartışması gereken ve bir rapor bu...
Raporda ciddi biçimde tartışılacak noktalar var. Mesela "çok özetle" ifade edildiğinde, rapor, PKK'nın dağdan inmesi için gerekli şartları şöyle sıralıyor:
1) Güven ortamı yaratmak için KCK sanığı belediye başkanları serbest bırakılmalı... 2) PKK eylemsizliği sürekli hale getirmeli, TSK da operasyonları eş zamanlı durdurmalı... 3) Seçim barajı yüzde 10'un altına düşürülüp temsilde adalet sağlanmalı... 4) Yeni Anayasa'da Kürtler için vatandaşlık tanımı yapılmalı... 5) Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı kabul edilmeli... 6) Abdullah Öcalan'ın şartları iyileştirilmeli. (Faraza cezası 'ev hapsine' düşünülebilir)... 7) Dağ kadrosu için aşamalı af çıkartılmalı...
Dikkatlice okursanız, bu 7 maddenin esas olarak PKK-BDP çizgisi tarafından öne sürülen talepler olduğunu görürsünüz.
O zaman ortaya sanki şöyle bir durum çıkıyor: "Hadi PKK'nın taleplerini karşılayın da bu iş bitsin."
Peki ya siyaset, diplomasi, tartışma, müzakere, pazarlık bunun neresinde?
Adam tarla istiyor diye, ille de tarla mı verilecek? Bir daire, bir otomobil ve bir miktar para karşılığında da anlaşma olamaz mı?
Başka bir açıdan, o 7 maddeye bile gerek yok: "Osmanlı" olsaydı, vergi ödeme ve savaşta asker gönderme karşılığında Öcalan'a beylik vererek sorunu çözerdi.
Ama ulus devlet olunca, böyle sistemin özüne dokunan meseleleri halletmek kolay olm

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA