Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Üniversite reklamları koparıyor!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin, özel üniversiteler gibi reklam yaparak, başarılı öğrencileri kendisine çekmeye çalışması, diğer devlet üniversitelerinde ve YÖK'te kaşların çatılmasına yol açmış: "Devlet okulu reklam mı yaparmış" diye homurdanmışlar.
ODTÜ'nün reklamında, bu üniversiteden mezun olup da, kamuoyunun tanıdığı ünlü simalar rol alıyor.
Ben bu reklamdan haberdar olur olmaz şöyle demiştim: Üniversite yönetiminin böyle "liberal" bir girişimde bulunması hoşuma gitti ama okulun hocaları, "uzuneşek oynayan solcu öğrenciler" yetiştirip duruyor.
Reklamda da gördüğümüz gibi, ODTÜ'den, "piyasa ekonomisini döndüren" önemli yöneticiler çıkıyor. Ama çoğu öğrencinin demode bir sol ideolojiyi içselleştirerek mezun olduğunu görüyoruz.
Onları ancak "piyasa" düzeltiyor. Ev bark kurduktan sonra bu işin sosyalistlikle yürümeyeceğini anlıyorlar.
Peki, anlıyorlar da ne oluyor? Çoğu sosyalizmi buzluğa kaldırıp CHP'lileşiyor! Ama nostaljiyi de elden bırakmıyorlar. İnanmayan, Yeni Türkü grubundan Derya Köroğlu'nun reklamda okuduğu manifesto maddesine kulak versin: "Bu ruha bazen idealizm, bazen devrimcilik denir" diyor.
"İdealizmi" anladık da, "devrim" nereden çıktı? "Bilim üretmek" ve "bilim öğretmek" gibi iki temel görevi bulunan bir kurumun, devrimcilikle ne işi olabilir?

***

Neyse... Özel üniversitelerin reklamları arasında beni en çok eğlendiren ise şu oldu:
Geçenlerde bir bilbort gördüm. Hoş bir genç kadın vardı reklamda. Fotoğrafla öyle bir oynanmıştı ki bakışlar ister istemez kadının güneş gözlüğüne gidiyordu. Ve slogan: "Sende ışık var."
Bir an için "Ray Ban reklamı olsa gerek" diye düşündüm. Meğer Işık Üniversitesi'nin reklamıymış!
Bilgiyi, "ışık" ve "aydınlık" mecazlarıyla anlatmak gelenekselleşmiştir.
"Güneş gözlüğü" gibi, temel işlevi "ışığı engellemek" olan bir aksesuar ile üniversite reklamı yapmak herhalde bir nevi "devrim" oluyor... Komik!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA