Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kovboy Tayyip'le Kovboy Kemal'in Somali düellosu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu acayip bir siyasetçi.
Tam bir karikatürcü dostu. Çizerlere her gün malzeme taşıyor. Kemal Bey olduğu sürece bir karikatürcü asla konu sıkıntısı çekmez.
Ama bir sorun var: Karikatürcü CHP'li olmayacak. Eğer 6 Ok'a gönül vermiş bir çizerse yandı: Hayat bir anda azap olur. Liderinin her gün rakiplerin değirmenine su taşıması ne fena, değil mi?
"Yine ne laflar etti de bunları yazıyorsun" diyeceksiniz... Lütfen biraz sabredin, az sonra sözü oraya bağlayacağım...

***

Bildiğiniz gibi Somali halkı açlıktan kırılıyor. Birleşmiş Milletler'in çağrısına en hızlı ve en kararlı cevap veren ülke Türkiye oldu.
Adeta seferberlik ilan edildi. Milyonlarca insan bir şeyler yapmaya çalışıyor.
Uçak ve gemilerle yardım malzemesi taşınıyor. TV programlarında paralar toplanıyor. Hiçbir şey yapamayan, cep telefonuyla mesaj atarak katkıda bulunuyor.
Hükümet, Kızılay ve TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) teyakkuzda...
Başbakan 18 Ağustos'ta Somali'ye gidiyor. Hem de ailesiyle birlikte...
Geçen gün okumuşsunuzdur: SABAH'ın öncülüğünde başlatılan yardım kampanyasında toplanan bağışlar Somali'nin başkenti Mogadişu'ya ulaştı bile... Bugün de Ambarlı Limanı'ndaki yardım gemisine yükleme başlıyor.
Toplumun kılcal damarlarına kadar işlemiş bir vicdan seferberliğiyle karşı karşıyayız... Nasıl mı? Hemen basit bir örnek vereyim...
***

Perşembe akşamı, 10 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşan Marmara Sivil Toplum Geliştirme Platformu'nun Florya'daki iftar yemeğindeki heyecana şahit olmanızı çok isterdim: Yüzlerce insanın tek konusu Somali'ye yardımdı...
Gecede çeşitli alanlarda başarılı faaliyetler yürüten kişilere ödüller verildi.
Ben sadece ikisinden söz edeceğim: "Yılın Yöneticisi" ödülünü THY Genel Müdürü Temel Kotil... "Yılın Doktoru" ödülünü ise Ümit Hekimler Derneği'nden Ahmet Utku Ozan, Bahçelievler Kaymakamı Şevket Cinbir'in elinden aldı.
Temel ve Ahmet Bey'le aynı masada oturuyorduk. Dr. Ozan, Somali'ye ilk giden uzmanlardandı. Orada nasıl geçen yıl Türk bayrakları ve sevinç gözyaşlarıyla karşılandıklarını anlattı.
Yeni bir sefer daha yapacaklardı ve ellerindeki tıbbi malzemeyi, araç-gereci Somali'ye nakletmeleri gerekiyordu.
Bu amaçla... O anlamlı gecede, tepemizden geçen THY uçaklarının şarkılaşan gürültüsü altında Kotil ile transferin nasıl yapılabileceğini konuştular.
O sohbetteki samimiyeti, azmi, bir an evvel yardımı yetiştirme telaşını gözlerinizle gördüğünüzde, olumsuz olayları unutuyor ve "Türkiye aynı zamanda bir vicdan toplumu imiş" diyorsunuz.
***

İşte şimdi tekrar Kılıçdaroğlu'na dönebiliriz.
Hazret, "Somali için ilk ben davrandım" demiş.
Bu laf bana 'Vahşi Batı'da geçen ünlü çizgi roman Red Kit'teki düello sahnelerini çağrıştırdı. Birbirine diş bileyen iki kovboy, kasabanın ortasında karşılıklı durmaktadır.
Kovboy Kemal tam silahına davranırken...
Kovboy Tayyip kaş göz arasında silahını çeker, nişan alır ve hedefi 12'den vurur.
Bunun üzerine Kovboy Kemal o meşhur repliğini mırıldanır: "Ama Somali için ilk ben davrandım." (The End) Bu Soru Tartışılmalı: "Türkiye'de Öteki Olmak" adlı kitabıyla önemli bir boşluğu dolduran Erkam Tufan Aytav, geçen günkü yazısında soruyordu: "Neden ülkemizde sol tandanslı bir sivil toplum kuruluşu fakir fukaraya, afetzedelere, açlıktan ölmekte olan insanlara yardım etmek için girişimde bulunmaz?
Neden sol bir sivil toplum kuruluşunu ön sıralarda yardım için koştururken görmeyiz?"
Sahi, neden?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA