Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Köpeklerle birlikte yüzebilir misiniz?

Siyasetten bıktım. Bugün konumuz gündelik yaşamla ilgili... Belki hatırlarsınız, insanların denizle ilişkisinin belediyeler tarafından kolaylaştırılması üzerine birkaç yazı yazdım burada.
İstanbul'da yaşadığım için örnekleri bu kentten veriyorum. Büyükşehir Belediyesi plaj sayısını 33'e çıkardı ama nüfusu 15 milyona yaklaşan, iki kıtaya yayılmış bu koca kente yetmiyor.
Boğaz kıyılarını dolaşıyorum. Halk birçok yerde kayalarla, taşlarla mücadele ederek denize girebiliyor.
Bense (temiz ve tehlikesiz olmak şartıyla) bütün kıyıların plajlaştırılmasından yanayım.

***

Bunun çok güzel bir örneğini geçenlerde İzmir Foça'da gördüm. Belediye harika bir uygulama yapmış...
Anlatmaya çalışayım:
Kıyıya paralel bir yol var (Reha Midilli Caddesi). Bunu tek yönlü hale getirmişler.
Yüzünüzü kuzeye döndüğünüzde... Sağ tarafta üç-dört katlı evler ve oteller yer alıyor. Tek yönlü, parke yoldaki trafik akışının engellenmemesi için iki yana demirden, şık babalar koymuşlar.
Yani park etmek, dörtlüleri yakarak, "Hemen geliyorum abicim" numaralarına yatmak yok.
Yolun sol tarafında yayalar için genişçe bir bölüm ayrılmış. Foçalılar gün boyu burada yürüyor. Sabahları hafifi hafif koşarak gazete almaya gidiyorlar mesela.
***

Benim asıl bayıldığım bölüm ise buradan sonra başlıyor: Yürüyüş yolunun solunda kumluk alanlar var. Halk, özellikle çocuklu aileler buradan denize giriyor.
Belediye kumluk alana birkaç küçük iskele yapmış. Uçlarına da birer merdiven kondurmuş... İsteyen oradan denize giriyor. Bu iskelelere sandal filan bağlamak yasak...
Bir de kayalık alan var. Orada şahane bir uygulama yapılmış: Kayaların üzerine, yürüyüş yoluyla aynı hizada, uzayıp giden ahşap bir platform kurulmuş.
Kumluk bölümün sığlığını değil de, biraz daha derin bir denizi tercih edenler, işte o ahşap alandan giriyor denize. Tabii denize inen merdivenler yapmayı da unutmamışlar.
Çocukların koşuşturduğu eğlenceli ama gürültülü kumluğu değil de, daha sakin yerleri tercih edenler, sözünü ettiğim ahşap platformdan denize giriyor.
***

Bilhassa 1990'lardan itibaren belediyeler önemli işlere imza attı. "Refah Partisi-AK Parti" belediyeciliği, hizmete önem verdi.
Onların başarısı üzerine birçok CHP'li belediye başkanı "10'uncu Yıl Marşı" hamasetini bırakıp, halkın ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı.
Ama bu dönem de kapanacak. Bence yakında "ayrıntıcı" bir belediyeciliğe geçeceğiz.
Çünkü halkın temel talepleri artık karşılanıyor: Toplu taşımacılık, çöp toplama, asfalt yollar, parklar, spor alanları gibi...
Önümüzdeki yıllarda belediye başkanlarının daha incelikli düşünmeleri gerekecek: "Büyük sorunlar" halledildikçe, sıra "küçük sorunlara" gelecek.
Yani artık "kocaman bir" park değil, belli temaları olan, daha küçük parklar yapmak gerekecek.
"İşte sana plaj yaptım, git denize gir" demek yerine, kıyı şeridinin imkanlı her kısmı plajlaştırılacak.
***

Son olarak Foça'da şahit olduğum ilginç bir manzaraya değineyim.
Sözünü ettiğim kıyıda uyarı levhalarında "Köpekleri denize sokmayın" yazıyor. Bazı kişiler yüzerken yanlarında köpek görmek istemiyorlarmış. (Haklılar bence, herkes köpek sevmez. Korkanlar ve pis bulanlar çoktur.)
Ancak bu uyarının gerçek manada uygulanması için Foçalı köpeklere Türkçe öğretmek gerekiyor.
Çünkü Foça'nın köpekleri sıcaktan bunalınca kendilerini denize atıp serinliyor.
Bunu yapmaları için de yanlarında sahiplerinin olması, emir almaları ya da çağrılmaları gerekmiyor. Kendi kararlarıyla, hop diye suya dalıveriyorlar.
Görmeye değer bir manzara...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA