Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İdeolojisiz Anayasa?

Yeni Anayasa'ya ilişkin tartışmalar başladı. Bugünlerde en çok sözü edilen konu, Anayasa'nın ideolojisiyle ilgili... Fikir üreten birçok kişi "İdeolojisi olmayan bir Anayasa" istediğini belirtiyor.
"İdeolojisiz Anayasa istiyoruz" cümlesindeki ideoloji kelimesi, aslında bir şifre. Kastedilen ideoloji Kemalizm...
Tabii Kemalizm ile birlikte kastedilen bir ideoloji daha olduğunu söyleyebiliriz: Sosyalizm.
Peki, Yeni Anayasa... Hatta söyle soralım: Herhangi bir anayasa "ideolojisiz" olabilir mi?
Hayır olamaz! Ağzınızdan çıkan her söz, döner dolaşır bir ideolojiye bağlanır.

***

Kemalizm'den kurtulmak, devletçi sosyalizmin önüne set çekmek, Kürt sorununu hafifletmek ve dini özgürlükleri genişletmek isteyenlerin hayali, "liberaldemokrat" bir Anayasa...
Etnik vurgu kaldırılacak... Özel mülkiyet ve özelleştirmenin önünde engel olmayacak... Otoriter değil, özgürlükçü bir laiklik olacak... Yasalar istisnasız herkese uygulanacak...
Bunlar ilk bakışta gayet olumlu gözükse de Türk milliyetçilerinin, Kürt ulusalcılarının, komünistlerin ve laikçilerin hoşlanmayacağı ilkeler.
Unutmayalım: Bizim bugün yücelttiğimiz, aşılamaz gördüğümüz demokratik ve liberal değerler, 1930'lu yıllarda yerden yere vuruluyor, İngiltere hariç bütün Avrupa'da aşağılanıyordu.
Özetle: İdeolojisiz Anayasa olmaz. Ancak ideolojisini gözümüze sokmayıp satır aralarına gizleyen bir Anayasa olabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA