Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Erdoğan'ın koltuğuna kim oturacak?

Yarışın hazırlıkları çoktan başlamıştı. Sağdan soldan gelen duyumlara bile gerek yoktu bunu hissetmek için. İnsanoğlunun siyaseti icat etmesinden bu yana bilinen bir durumdur:
Bir liderin, herhangi bir sebeple, koltuğundan kalkma ihtimali belirdiği an... Yarış başlar!
Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi Ağustos 2014'te bitecek. Başbakan Erdoğan ise parti kurallarını değiştirmeyeceğini ve yeniden aday olmayacağını açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın, CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gibi yanar döner bir siyasetçi olmadığı aşikâr... O nedenle söyledikleri ciddiye alındı.
Bu iki bilgiyi alt alta koyup toplarsanız sonuç ne olur? Normal şartlarda Tayyip Erdoğan, 2014'te Çankaya Köşkü için aday olacak.

***

"Tayyip Erdoğan'ın koltuğuna kim oturacak" sorusunun, dünya âlemin kafasını işgal ettiği dünkü haberin gördüğü ilgiden belli. Cumhuriyet yazarı Utku Çakırözer'in, 12 Haziran seçimlerinin ardından yabancı bir şirketin, "Erdoğan'ın yerine kim gelir" sorusuna cevap bulmak üzere araştırma yaptırdığını yazması büyük merak uyandırdı.
Siyasi haberlerle ilgili bütün internet siteleri bu habere yer verdi. TV tartışmalarının eli kulağında...
Cumhurbaşkanlığı seçimine yuvarlak hesap 33 ay var. Bir hedefi olmadan bekleyenler için uzun bir süre... Geleceğe hazırlananlar içinse çok değil; göz açıp kapayıncaya kadar geçer...
Çakırözer'in haberi, sadece siyasi değil, ekonomik, sadece yerli değil, yabancı aktörlerin de bu soruyla ilgilendiklerine işaret ediyor.
Haksız değiller... Türkiye gibi önemli bir ülkenin Ağustos 2014'ten sonra nasıl yönetileceğini bilmek istiyorlar.
***

Aslında yapılan araştırmanın fazla bir önemi bulunmuyor. Çünkü nasıl seçimlerden bu yana birçok değişiklik olduysa, 33 ayda köprülerin altından çok sular akacak. Ama yine de anket hakkında birkaç kelime edeyim... Dört sima öne çıkmış. Sırasıyla: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan...
Bu listede iki "lider", iki de "tekniker" siyasetçi var. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan bilgili, çalışkan, işlerini iyi yapmak için uğraşan, titiz kişiler. Onlara "tekniker" dedim.
Abdullah Gül ve Bülent Arınç ise kitlelere hitap edebilen, stratejik düşünebilen, zamanlama becerileri yüksek, karizmatik şahsiyetler. "Lider" özellikleri var.
Akla gelen ilk fikir, "AK Parti kongresi 'lider' kategorisine giren bir siyasetçiyi başkan seçecektir" şeklinde.
***

Ancak iki noktayı unutmayalım:
1) Başbakan Erdoğan yerine geçecek kişiyi "işaret" edebilir, parti de onun sözüne uyabilir. Böyle bir durumda o kişinin genel nitelikleri değil, Başbakan Erdoğan'ın tercihleri önem kazanır.
2) Yeni Anayasa ile düzende bazı değişiklikler yapılabilir. Örneğin "yarı başkanlık" sistemine geçilebilir. O zaman başbakan olacak kişide bambaşka özellikler gerekecektir.
***

Çakırözer'in haberinde bir de saatli bomba var: Ankete katılanların yüzde 46.8'i, Erdoğan olmazsa AKP'ye oy vermeyebileceğini ifade etmiş.
Bu oran bence çok fazla.
Vatandaş, Erdoğan'a "Başbakanlığı bırakma" mı diyor? Yoksa anketi hazırlayanlar CHP'ye, "Erdoğan'dan sonra iktidar olabilirsin" mesajını mı geçiyor? Belli değil...
Hazır olun: Gerçeklerle manipülasyonların iç içe geçtiği bir döneme girdik.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA