Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

'Kanun ordusu' ne demek?

Hatırlar mısınız? Geçen yıl Gemlik'te gördüğüm bir manzarayı burada anlatmıştım. (10 Temmuz 2011) Orada bir jandarma karakolu var. Hani İmralı'ya geçecek olan avukatların işlemlerinin yapıldığı yer.
İşte Yalova-Bursa yolu kenarındaki bu karakolun önünde, kocaman bir Atatürk resmi vardı. Büyük panonun altında "Orduya sadakat şerefimizdir" yazıyordu.
Bu yazı fevkalade sorunluydu, çünkü:
1) Öncelikle, Jandarma, İçişleri Bakanlığı'na bağlıydı. Yani sadık olması gereken kurum oydu... 2) Bu sloganı 28 Şubat darbecileri, askeri birliklerin duvarlarına yazmış, sonra da Ergenekoncular kullanır olmuştu.
Bir okurumuzdan mesaj aldım: Panodaki yazı değiştirilmişti... Geçen gün Gemlik'ten geçtim. Ergenekoncuların gözlerini ekstra mavileştirerek piyasaya sürdüğü kalpaklı Atatürk resmi aynıydı.
Değiştirilen yazıda ise "Jandarma kanun ordusudur" gibi bir laf vardı.

Askeriyenin polisi
"Kanun ordusu" ne demek ki? Tuhaf bir ibare. Biraz araştırdım. Atatürk'ün öyle bir sözü varmış: "Jandarma; her zaman yurt, ulus ve Cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı, tevazu, fedakârlık ve feragat örneği bir kanun ordusudur."
Jandarma Genel Komutanı'yken, geçen yılki kriz sayesinde GK Başkanlığı'na yükselen Necdet Özel, kurumdan ayrılırken, "...TSK'nin vazgeçilmez bir parçası olma özelliğine sahip bulunan Jandarma Genel Komutanlığımız..." demiş.
Özetle: TSK, Jandarma'yı, "kendi polisi" olarak görüyor ve kullanıyor. Yani askeriye adına "emniyet ve asayişe" bakan kurum... Ancak böyle diyemedikleri için "kanun ordusu" diyorlar.
Özetin özeti: Sivilleşme açısından sevinecek bir durum yok.
Jandarmadaki TSK hegemonyası aynen duruyor. Sadece sloganı değiştirerek, Ergenekoncularla aralarına biraz mesafe koymuşlar; o kadar.



YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA