Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Donizetti Paşa'ya bu yapılır mı?

Geçen gün sohbet ediyorduk, "Abi şu hayatta anlatarak, tartışarak fikrini değiştirebildiğin kimse oldu mu" diye sordu genç arkadaşım. Lafı uzatmadan "Hayır" dedim.
Belli bir konuda fikri oluşmuş ve de oturmuş bir insanın aklını çelmek, herhalde sadece benim için zor olmasa gerek.
Anlatmak, örnekler vermek, bağlantılar kurmak asla yeterli olmuyor. Aklı ve bilgisi yetenler tartışmaya devam ediyor. Yetmeyenler ise adeta bir duvar örerek arkasına geçiyor.
Hemen bir örnek vereyim... Ama önce biraz arka plan bilgi:
Donizetti ailesi, sadece İtalya'nın değil Avrupa'nın da müzik tarihinde önemli bir yer tutar.
Çünkü 1797 ile 1848 arasında yaşamış olan Gaetano Donizetti bestelediği operalarla klasik müzik severlerin gönlünde taht kurmuştur.

"Bizim" Donizetti
Osmanlı'nın mirasçısı olan bizler içinse, Gaetano'nun abisi Giuseppe Donizetti (1788- 1856) daha önemli bir şahsiyettir.
Niye? Çünkü Giuseppe, modern ordu bandosunu (Muzika-i Hümayun) kuran, padişahlar için marşlar besteleyen, Osmanlı'yı klarnetle tanıştıran bir müzik adamıdır.
Devlet teşkilatında çalışabilmesi, yetki ve sorumluluklarının bulunması, maaş alabilmesi için kendisine "paşa" unvanı verilmiştir.
Onun adı tarihimize 'Donizetti Paşa' olarak kazınmıştır. Hem zaten bu sayede kardeşi Gaetano'dan da ayırmak mümkün olmuştur.

Bu ödül kimin adına?
Gelelim fikir değiştirme bahsine.
Serhan Bali'nin yönettiği klasik müzik dergisi Andante'nin en güzel girişimlerinden biri... Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan... Ve Kültür ve Sanat Varlıkları'nın Koruma Vakfı (KÜSAV) Başkanı Çiğdem Simavi ile işbirliği yaparak... 2010'dan itibaren Donizetti adına yerli klasik müzik ödülleri vermek oldu...
Ancak bu şahane girişimin küçük bir eksiği vardı: Ödül "Donizetti" adına veriliyordu. Yani sözü edilenin hangi Donizetti olduğu belli değildi: Operacı Gaetano mu, yoksa bandocu Guiseppe mi?
Geçen yıl bu konuyu yazdım: "Sadece Donizetti demek, karışıklığa yol açabilir. İbareyi 'Donizetti Paşa' olarak değiştirmek gerekir" dedim.
"Tabii ki" değiştirmediler. Herhalde abarttığımı düşündüler.
Ama sonra ne oldu biliyor musunuz? Ödül komitesinde yer alan Doğan Hızlan etkinlikle ilgili yazısında... Okurlarına Gaetano Donizetti'den söz etti: "O güzel operaları besteleyen kişi..." vs. vs. Ödül komitesindeki bir kültür- sanat insanının bile kafası karışmıştı.

Boş bir iyimserlik
Bu somut hatadan sonra, aldı beni bir iyimserlik: Doğan Hızlan bile baltayı taşa vurduğuna göre, artık gelecek yıl ödülün adını "Donizetti Paşa" şeklinde değiştirirler, diye düşündüm. Ve elbette yanıldım.
Serhan Bali sağ olsun, 21 Mayıs günü Hasköy'deki Rahmi Koç Müzesi'nde yapılacak olan törenin davetiyesini dün gönderdi.
"Tabii ki" hiçbir değişiklik yapılmamış: Osmanlı'nın İtalyan kökenli evladı bu yıl da unvansız...
Düzenleme Komitesi, 28 yılını imparatorluğa veren sevgili Donizetti'mizin paşalığına el koydu; geri vermiyor! Haberiniz olsun...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA