Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Korna tacizi (2)

Geçen günkü "Korna Tacizi" başlıklı yazıya okurlarımıza olumlu tepkiler geldi. Meğer sürücülerin gereksiz yere korna çalmasından rahatsız olan ne çok insan varmış!
Gelen öneri ve eleştirilere değinmeden önce şu noktanın altını çizmek isterim: Çözülmeyecek bir sorun değil bu...
İtalya güzel bir örnek: Sophia Loren'li, Marcello Mastroianni'li İtalyan filmlerinin arka planlarına dikkat edenler iyi bilir. Eskiden sürücülerin eli kornadan kalmazdı. Şimdi ise bu alışkanlık ciddi miktarda azalmış durumda.
Okurlarımızdan Metin Okucu ve Hasan Korkmaz, korna sesinin aracın içine verilmesini öneriyor. Yani kaldırımdaki yaya ne duyuyorsa, aracın içindekiler de aynı şeyi duyacak. Muhakkak ki çok etkili olur. Ancak...
Bu önerinin sakıncası şu: Hiç kimse o tip bir aracı satın almaz: "Hastam var... Çocuk uyuyor... Yayalar ve diğer sürücüler suçlu..." Almak zorunda kalanlar ise en kısa zamanda ustasına götürüp dahili yayına son verir.
Önerilerimizin hem hayatın akışına uygun, hem de düşük maliyetli olması gerekir.
Salı günkü yazıda "Bu eşekliğe ceza..." diye bir ibare vardı ya... Okurumuz Mustafa Alparslan soruyor: "Niye eşeklere hakaret ediyorsunuz?" Valla aklıma o geldi, onu kullandım. Yoksa hakaretlerde adları bolca geçen eşekleri de, ayıları da çok severim.
Gazeteci arkadaşım Sefa Kaplan, hem korna sorununa değinmemi doğru bulmuş, hem de sormuş: "Birkaç yıl önce minibüsçülerin korna ile müşteri toplayabildiğini yazarak durumu mazur gösteren sen değil miydin?"
Bu ağır soruya cevap vermek gerek: 1 Ocak 2012 tarihli o yazı, olayı minibüsçüler açısından anlama çabasıydı... Bir başka yazıda ise dijital teknolojinin bizi sabırsız yaptığını, yersiz korna çalışlardaki artışın bir nedeninin de bu olduğunu yazmıştım. (24 Ocak 2013)
Açıklama -anlama çabası, sosyal bir sorunu, sorun olmaktan çıkarmaz. Minibüsçüsünden beyaz yakalısına herkesin, her zaman mazereti var. Kimse kabahatli değil! Herkes kendince haklı...
Halbuki büyük resmin yanlış olduğunu biliyoruz. Nasıl mı? Avrupa ve ABD ile karşılaştırarak. Oradaki sürücülerin benzeri gerekçeleri ve mazeretleri olamaz mı? Olur. Var da. Ama korna çalmıyorlar işte.
Bu cevap yeterli mi Sefa Abi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA