Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

"Atatürk milliyetçiliği" nedir?

Yeni anayasanın giriş kısmında ya da ilk maddesinde "Atatürk milliyetçiliği" lafının yer alıp almaması tartışılıyor... Muhalefet (yani, Kürt olmayan muhalefet) bunun kalkmasına şiddetle karşı çıkıyor.
2012 sonuna kadar da tartışılacak, öyle görünüyor...
Peki nedir bu Atatürk milliyetçiliği?
Samimi olarak soruyorum, bana tanımlayınız.
Bununla "Enverci olmayan" bir milliyetçilik mi kastediliyor? (Siyasal bilimler literatüründeki teknik deyimle "irredentist" olmayan...)
Öhhö... Yani, Lausanne Antlaşması'na girmemiş olan Hatay'ı almak istemeyen, mesela!...
Yani, Turan İmparatorluğu kurmak istemeyen... Ama bunu isteyen üç beş psikopat dışında hemen hiçkimse kalmadı. Faşistlerin imparatorluk mimparatorluk görecek gözleri yok, şimdi kendi canlarının derdine düştüler, öncelikle kodesten kurtulmaya çalışıyorlar.
"Yurtta sulh, cihanda sulh" politikası mı? Kılıçdaroğlu'nun istediği gibi yani.
Öyleyse Kıbrıs'a niçin kan dökerek çıktınız, ve de otuz yedi yıldır niçin elinizde tutuyorsunuz? Öyleyse Kore'ye niçin asker gönderdiniz? Öyleyse niçin NATO'ya girdiniz?
Nedir Atatürk milliyetçiliği? Herhalde "gayrımüslimlerin devlet memuru olmalarını yasaklayan" bir milliyetçilik demeyeceksiniz, hem demokrasiye hem de insan haklarına aykırıdır.
Türk Sanat Musikisi'nin radyoda (günümüzde radyo ve televizyonda) çalınmasını yasaklayan bir milliyetçilik mi? Azıcık ayıp olur.
Tek parti diktası mı? En azgın faşist bile cesaret edip de öneremiyor artık.
Partinin il başkanının aynı zamanda hem o ilin valisi hem de anakent belediye başkanı (hatta aynı zamanda Kızılay başkanı) olduğu bir sistem mi?
Yoksa, emir ve komutayla dili değiştiren, herkesi Çağatayca kullanmaya zorlayan bir milliyetçilik mi? (Meclisi kamutay, mebusu saylav yaptınız da, Teşrin-i Sani'yi Kasım yapmak için niçin yirmi yıl beklediniz cancağızım?)
Onu bilmeyecek ne var, Atatürk milliyetçiliği, Atatürk devrimleridir... diyeceksiniz.
Laiklik mi? Fransa da laik, Almanya da, İngiltere de, Amerika da... Bunun Atatürk'le ne ilgisi var?
Devrimler derseniz, şapka giymenin, tek kadınla evlenmenin, takvim değiştirmenin, evet, Atatürk'le ilgisi var olmasına var da bu kez milliyetçilikle ne ilgisi var?
"Milliyetçi bir alfabe değişikliğinden" sözedilecekse, Göktürk alfabesine dönülmesi gerekmez miydi? (Sahi, biz Türkler'in kendimize özgü bir takvimimiz var mıydı mesela?)
Yarın Yunanistan Latin alfabesine geçse, Atatürk yolunda mı yürümüş sayılacak?
Nedir Atatürk milliyetçiliği? Tıpkı Benito Mussolini misali eski bir sosyalist, yeni bir faşist olan Mümtaz Soysal'ın önerdiği gibi, bütün Kürtler'i Suriye'ye sürmek mi?
İyi ama bu Atatürk milliyetçiliği değil ki, Talat Paşa milliyetçiliği!
Yazının başlığını okudunuz, "bak bak, herif gene Atatürk'e laf ediyor" diye sinirlendiniz, sonra da dediniz ki: "Onu bilmeyecek ne var, Atatürk milliyetçiliği şeydir... Şey işte... Şey..."
Dediniz ve kaldınız.
İyi ya, ben de onu soruyorum, neydir, ney? Kuzum şunu bana tanımlayınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA