Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

İşit de inanma

Kapitalizm bitiyormuş... Bunu TKP'nin Birinci Sekreteri söylese haber değeri olmaz da, Sabancı Holding'in yönetim kurulu üyesi Işın Çelebi söylerse ilginçtir.
Hikmetin sahibi Işın Çelebi, Turgut Özal'ın ve daha sonra Mesut Yılmaz'ın ekonomi işlerine bakan mutemedi, ANAP'ın temel direklerinden biriydi. Sermayenin önde gelen temsilci ve yöneticilerindendir.
Şimdi kapitalizmin bitmekte olduğunu söylemiş.
Peki kapitalizm biterse yerine ne gelecekmiş?
Belli değil. Kendisi de bilmiyor.
Herhalde sosyalizm değil!
Çünkü sosyalizmi, Attila İlhan'ın deyimiyle "hırbo Ruslar" öldürmüşlerdi... Hayır, "arabayı devirdikleri" 1991 yılında değil, en başında, bunu bir "kalkınma programı" yaptıkları, üstelik insan haklarını ayaklar altına aldıkları 1917'de.
Şimdilerde "kapitalizm öldü" lafı da moda oldu. Kapitalizmin bir yere gittiği yoktu ama birtakım aklıevveller, Wall Street'te ya da Madrid meydanlarında birkaç çocuk gösteri yapınca bu "hisse" kapılıyorlardı. (Taksim'de üç beş zıpır olay çıkarınca "Tayyip bitti" sananlar gibi.)
Clinton seçimi kazanınca (Hillary değil, kocası) Amerika'ya sosyaldemokrasi geldiğini sananlar da görmüştük. Aynı yaveyi Obama gelince de ısıtıp piyasaya sürdüler. Neticeyi gördük.
Kapitalizm "elektronik ve iletişim devrimiyle" daha da güçlendi. Demek ki emperyalizm onun "son aşaması" değildi Lenin'in yumurtladığı gibi.
Kapitalizmin daha ne numaraları vardı!
Şimdi bir kriz dönemi yaşıyor.
Bunu, gerekirse savaşla, aşacaktır.
Kapitalizmin bittiğini öne sürenler, şimdi yaşadığımızın da Rus iktisatçı Kondratieff'in dikkat çektiği bir "dönem krizi" olduğunu göremiyorlar.
Bugün yaşanan sıkıntı, dünyanın sonu da değildir, kapitalizmin sonu da değildir.
Çünkü bunun alternatifi yoktur. "Üretim araçlarının kamu mülkiyetine alınması" demek olan sosyalizm pratikte yürümemiş ve üstelik insanlığa çok acı çektirmiş, büyük bir fiyaskoyla çökmüştür. (Şu anda naçiz şahsıma yöneltilen küfürleri duyar gibiyim.)
Dolayısıyla ancak kapitalizme bir "çeki düzen" verilmesi sözkonusu olabilir.
Evet, dünya tabii ki değişiyor, "eksen kaymaları" oluyor, üretim "biçimi" değilse de "kalıpları" farklılaşıyor, ağırlık merkezleri yer değiştiriyorlar, Amerika'nın yerine Rusya ve Çin geçmeye hazırlanıyorlar (bir dönem buna Japonya adaydı ama şişti kaldı), fakat kapitalizm bitmiyor.
El emeğinin eski önemini kaybetmesi, "kafa emeğinin" öne çıkması kapitalizmin bitmesi demek değildir. O vara yoğa sözü sarfedilen "insan hakları, sivil toplum örgütleri" falan filan da kapitalizmin alternatifi değil, cilasıdır.
Işın Çelebi bir depremin ayak seslerini hissediyormuş, buna "kapitalizm sonrası" demiş. Peki neymiş o "sonra", özellikleri nelermiş? Bilmiyor.
Bilse zaten Nobel verirler.
Sayın Çelebi... Böyle iri laflar edip de, kendini rakıya ve Tayyip düşmanlığına vermiş "eski solcuların" yüreklerinde yeni hayal kırıklıklarına yol açacak boş umutlar yaratmayınız, onlara da yazıktır. Onlara tarih vurmuş, bir de siz vurmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA