Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAVAŞ AY

Hayvanlara 'insanca' işkence!

Köpek dövüştürenler taşlanacak keçi haline geldi. Ama sadece onlar değil ki. Hayvanlara işkence eden, onları perişan eden sadece köpek dövüştüren reziller taifesi değil ki. Bakın yabancı diyarlarda bazı at yarışçıların neler yaptığını duydum ve insanlığımdan utandım.

Zavallı hayvan

Mesela yarış kazansın diye önce atın dili bağlanıyor. Başı türlü dizginlerle kuşatılıyor, kulaklarına lastik top takılıyor. Bu insanlık dışı uygulamalar sonucu at kendini tümüyle jokeyin iradesine bağlıyor ve acılardan kurtulmak için bütün gücüyle koşuyor.

Tat bile alamıyor

Bütün bu işkence yöntemlerinin yarış sırasında ne işe yaradığına (!) gelince. Örneğin atın dilinin bağlanma nedeni şu: Dil, naylon kadın çorabıyla çeneye bağlanınca, daha önceden çeneye geçirilmiş gem daha da işlevselleşiyor. Yarış sırasında hayvan ağzına müthiş bir acı veren gemden kurtulmak için bütün gücüyle koşuyor. Ne yazık ki bir süre sonra bağlanmaktan dolayı atın dili biçimini kaybediyor ve zamanla tat alma dahil, hiçbir işlevini yerine getiremiyor zavallı hayvan.

Şikeli bir koşu

Yarış atlarına uygulanan işkence yöntemlerinden bir diğeri de at başının, kayış, metal çubuk ve halkalarla cendereye alınması. Diyelim ki şikeli bir koşuda jokey, aslında rüzgâr gibi uçan atını bu özel dizginle geri çekiyor, böylelikle başı enseye doğru sıkışan hayvan, koşuya dörtnala devam edemeyip geri düşüyor. Ancak bu suni sıkışmalar zamanla atta kanamalara ve travmalara neden oluyor...

Akustik kırbaç

Yöntemlerin en gaddarca olanına gelince; bu usulde de atın kulaklarına yarış öncesi plastik toplar takılıp, tribünden gelen sesleri duyması engelleniyor. Jokey taktik icabı yarışın belli bir anında bu plastik tıkaçları aniden çıkarıyor ve hayvan, kulaklarına dolan gürültüyle şoka giriyor. Bu şok ise ona "turbo motor" gücü veriyor anında. Bu rezil işkence yöntemine bir de fiyakalı isim uydurulmuş: "Akustik kırbaç..."
Nasıl?.. Nasıl da dahiyane ve caniyane yöntemler değil mi? Bir hayvana bunları ancak bazı "insanlar" reva görebilir he mi?..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA