Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAVAŞ AY

Çin mallarına 'ATO' tepkisi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, dünkü "Piyasalarda durum ne merkezde?" başlıklı yazımı okuyup, hemen yanıt göndermiş. Oldukça uzun bir yazı ama alıntı yaptığım bölümünü okuyunca bile sancının büyüklüğünü anlayacaksınız. Bakın ne diyor sevgili Aygün;
"Sevgili Savaş Abi. İstanbul piyasalarında yaptığın gözlemleri ve Çin malları konusunda farklı görüşleri ele aldığın yazını ilgiyle okudum. İzninle Çin malları konusunda bir şeyler söylemek isterim.

Sarmısak Çin gelini mi?..
Türkiye'de 30 sektör Çin mallarının istilasına uğradı. Piyasadaki her 100 oyuncağın 95'i, 100 armatürün 76'sı, 100 gözlüğün 45'i, 100 halının 25'i, 100 klimanın 50'si Çin malı Sarmısağımız bile Çin'den geliyor. Türkiye'ye kaçak giren Çin malları yüzünden milyonlarca dolar vergi kaybı doğuyor, fabrikalar kapanıyor, binlerce kişi işsiz kalıyor.

Zararı büyük
Çin firmalarının devlet destekli olması, sendikal hakların yokluğu, düşük ücret, düşük vergi, marka hırsızlığı ve kopyalama gibi önemli haksız rekabet unsurlarının varlığı Çin mallarının maliyetini düşürüyor, fiyat cazibesi yaratıyor. 2003 yılının ilk yarısında tırmanışa geçen ve Türkiye ekonomisine yılda en az 5-7 milyar dolar zarar veren bu sorunun ivedilikle çözümünde "devlet ve kamu yararı" bulunduğu kanısındayız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA