Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Grip aşısı kaşıntı yapabilir

Geçen hafta grip aşısı oldum. Birkaç gün sonra vücudumda döküntü ve ateş oluştu. Aşıdan sonra ortaya çıkan bu durumun sebebi nedir? L.K./Adana

Genellikle aşıdan sonra aşırı hassasiyet görülebilir. Aşı; kaşıntı, döküntü, hatta bazen alerjik şoka bile neden olabilir. Grip aşısından sonra grip ve soğuk algınlığı benzeri şikayetlerin oluştuğu da görülebilir.

BOL C VİTAMİNİ ALIN
Alerjiniz ciddi boyutlarda ise bir hekime danışmalısınız. Ancak şikayetleriniz için grip ilaçları kullanmanıza gerek yok. Bu şikayetler genellikle, bir-iki günlük istirahat ve bol C vitamini takviyesiyle birlikte geçer.

HEKİM E BA ŞVURUN
Çok nadir olsa da grip aşılarının, beyin ve dolaşım sistemini etkilediği görülebilir. Binde bir oranında da bağışıklık sistemini de etkileyen reaksiyonlar oluşabilir. Baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, düşmeyen ateş gibi bir tablo gelişirse mutlaka hekime başvurun.

Antibiyotiği dikkatli kullanın
Boğaz kültürü yapılarak verilen ilaca direnç geliştiği saptandı ama ben iyileştim. Bu nasıl oldu? M.S./Ankara
Hekimler; boğaz salgısı, idrar, balgam kültürü gibi antibiyogram yapılan materyalin sonucu alınmadan antibiyotik verir. Burada amaç; üç günlük bekleme süresi içinde enfeksiyonun yayılmasını önlemektir. Bu nedenle hastaya etki alanı geniş bir antibiyotik verilir. Böyle durumlarda, zaman zaman direnç belirtisi çıktığı halde antibiyotiğe vücudun cevap verdiği ve hastanın iyileştiği görülebilir. Bu reaksiyon, şaşırtıcı olmakla birlikte hekimlerin çok sık karşılaştığı bir tablodur. Bu da üretilen bakterinin vücutta başka, vücut dışında başka türlü antibiyotiğe reaksiyon verdiğini gösterir.

Vitaminleri sebzeden alın
Ailemde genetik kalp hastalığı var. Vitamin, baş dönmesi yapıyor. Ne yapmalıyım? P.A./Bursa
İlaç alerjileri; baş dönmesi, döküntü, kaşıntı, bulantı-kusma, burun akması, dil ve dudakta şişme ve nefes alma zorluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Genelde bu tip ilaçlar kullanıldıktan sonra tansiyon düşer. Bu da halsizlik, baş dönmesi, baygınlık hissi, bayılma, hatta şok gibi olayları başlatabilir. Her vitamin, her insanda farklı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden vitaminleri doğal kaynaklarından; yani sebze, meyve gibi bitkisel, et, süt, yoğurt gibi hayvansal ürünlerden sağlamaya özen göstermelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA