Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Zayıf kişiler dengeli beslenmeli

40 yaşındayım ve 45 kiloyum. El ve ayaklarımda; ödem, ağrı ve sızlamalar oluyor. Bu şikayetlerin nedeni vitamin yetersizliği olabilir mi? S.O./Bolu

Suda eriyen tiyamin ya da B1 vitamini eksikliği, bu şikayetlere neden olabilir. İnce bağırsaktan kolayca emilen bu vitamin; tüm sebzeler, tahıllar, ekmek, kepekli ürünler, fındık, ceviz, yer fıstığı gibi kabuklu ürünlerde bol miktarda bulunur.

UNUTKANLIK GÖRÜLÜR
Yetersiz beslenen kişilerde; el, ayak, kol, bacak, yüz ve göz altlarında şişmeler (ödem) oluşur. Ayrıca zayıflama, halsizlik, kaslarda erime ve güç kaybı görülür. Bu şikayetlere daha sonra hafıza zayıflığı ve unutkanlık da eklenir. Uzun süreli tiyamin yetersizliğinde kol ve bacaklarda erimeler meydana gelir, boyun, el ve sırt kasları da tutulur. Kişi yürüyemez, merdiven inip çıkamaz hale gelir. Yetersiz beslenmenin daha ileri dönemlerinde ise kalp kası eriyerek pompa görevini yerine getiremez ve kalp yetmezliği meydana gelebilir.

B12 eksikliği halsizlik yapar

Test yaptırdım ve kanımdaki B12 vitamini çok düşük çıktı. Bunun herhangi bir tehlikesi var mı? Vitamin eksikliği unutkanlık yapar mı? M.B./Sivas

B12, suda eriyen vitaminlerdendir. Vücutta yapılamaz. B12 vitaminin, unutkanlığın gelişmesinde rol oynadığı düşünülse de henüz kanıtlanamamıştır. B12 eksikliği; kol ve bacak gibi uzuvlarda sinir iltihaplanmasına ve nevraljilere (sinir ağrısına) neden olabilir. Ayrıca kas, eklem ve kemik ağrılarına, anemiye (kansızlık) yol açabilir. B12 eksikliğinde halsizlik, kuvvetsizlik ve güç kaybı görülür. B12; süt, et, yumurta gibi hayvansal ürünlerde bol miktarda bulunur. Bu nedenle bunların çok tüketilmesi tavsiye edilir.

Mide ilacı ile içki içilmez

Erkek arkadaşımın mide rahatsızlığı var. Ancak içki içmeden önce mide hapını alıyor, sonra arkasından içki kullanıyor. Bu tehlikeli mi? D.S./İstanbul

Bu yaklaşım kesinlikle doğru değil. Alkol birçok ilacın karaciğerde yıkılmasına neden olur ya da metabolizmasını bloke edebilir. Buna bağlı olarak kullanılan mide ilacının kandaki etkisi artarak toksik yan etkisi ortaya çıkabilir. Bu nedenle mide ilacı alıp üzerine alkol kullanılmaması gerekir. Üstelik mide rahatsızlığı olan kişliler, alkol ve sigara kullanmamalı. Kişi eğer içki içecekse, ilacın en az üç-dört saat önceden alınması tavsiye edilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA