Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Şili örnek olmalı!

Şili 22 Mayıs 1960'da saat 19.11'de tarihin Richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremiyle sarsılmıştı. Deprem 9.5 büyüklüğündeydi.
Güney Amerika'nın pasifik kıyısındaki bu ülkeyi 2010 yılında yine büyük bir deprem sarstı. Nehirlerin yataklarını değiştirmesine yol açan depremin merkezi ülkenin 3. Büyük şehri Concepcion'a çok yakındı.
Büyüklüğü daha yeni bir skala olan moment magnitude skalasına göre 8.8'di ve tam 1.5 dakka sürmüştü. Evet! 1.5 dakika. (Van depreminin sadece 25 saniye sürdüğünü hatırlayın!) Hatta bazı sismoloji merkezleri depremin önce çok yavaş başladığını ve asıl sürenin 3 dakika olduğunu iddia ettiler.
Sonuç: 700'den biraz fazla ölü sayısı ve tahmin edilebilecek olandan çok daha az maddi yıkım.
Neden?
Şili gelişmiş ve refah içinde bir ülke mi? Hayır!
Üstelik 1960 depreminden sonraki otuz yıl boyunca siyasal-sosyal büyük acılar yaşadı ülke. Çok büyük ekonomik krizlerden geçti.
Ama ülkenin 1960 yılından sonra depreme odaklanan zihninde en ufak bir sapma olmadı. İktidara kim gelirse gelsin, imar yasalarını çiğnetmedi. Yurttaşlar 7'den 70'e deprem sırasında tahliye ve ilkyardım konularında sürekli bilinçlendirildiler.
Dünyanın eski ikinci, şimdi üçüncü büyük ekonomisi Japonya'dan konuşmuyoruz nihayetinde.
Anlattığım Şili.
Yani... Olabiliyor. İstenirse, oluyor!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA