Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: İyi biri mi, yoksa kötü mü?

Neşe çocuktur. Hüzün ergen, keder ihtiyar.

***

Hayranlık iki yanı keskin bıçaktır:
Bir yanı aşkın kılavuzudur. Öteki yanı nefretin eşiği.

***
Bu ülkede yaşayanların ortak kaderi:
Geçmiş geçmek bilmez ve gelecek, bir türlü gelmez.
***

Birbirine veya bir şeye alışmak...
Yani kısa veya uzun ama mutlaka güçlü bir "geçmişi" olmak! Geçmiş, düzendir. Kolay kolay bozulamaz.
***

İyi biri mi, yoksa kötü mü?.. Bu soru tedavülden kalktı kalkacak. Başarılı biri mi, yoksa başarısız mı, diye sormak daha geçerli olup çıktı. Ama en beteri, başımıza en çok dert açanı, en yanıltıcı olanı şu kriter: "Beni seviyor mu, sevmiyor mu? Seviyorsa, tamamdır!"

***

Nasıl da kökten bir değişim! Geleneksel toplumlarda çocuklar gün gelip erdemli biri olduklarında toplum tarafından ödüllendirileceklerine inanırlardı. Artık sadece şuna inanıyorlar: Toplum "başarılı" olanı ödüllendirir.

***
Günümüzün tasavvuf modasıyla günümüzün kadın erkek ilişkileri aynı kaynaktan besleniyor: "Aşık değilim ama bana iyi geliyor!"

***
Rilke "sana hiçbir zaman sarılamadığım için senden vazgeçemiyorum" diye yazmıştı Lou Andreas Salome'ye... Oysa dört yıl sürmüştü ilişkileri ve bazı biyografi yazarlarına göre Rilke'nin içinde cinsellik bulunan tek ilişkisiydi. Ama başına gelmeyen, anlayamaz: Vuslat ruhun tatminidir; bedenler bazen hiç kavuşmaz.

***

Tabaklarına aldıkları yemeği hemen çatal bıçaklarıyla itip kakmaya, patatesleri bir yana, etleri şu yana, maydanozları tabağın iyice kenarına itmeye başlayanlara bakarım, bakarım da... Hayatla umutsuz bir kavgaya girişmişler gibi gelir bana!

***
Huzur varsa eğer, şu huzursuz gerçeği kabullenmekle başlar. Hep bir şeyler "eksik" kalacak ve hayatı anlamak istiyorsan eğer, hüzün hep neşene baskın çıkacak!

***
Her gün tekrar tekrar kafamıza dank ediyor değil mi? İktisadın yıktığı adaleti hukuk tamir edemez!
(NOT: Şu an Sabiha Gökçen terminalindeyim. Uçağımın kalkmasına bir saat, on beş dakika var. Ama bütün hafta boyunca tuttuğum notların silindiğini gördüm. Yapılacak tek şey kaldı; eski notları yeniden gözden geçirip, hatta baştan yazıp buraya koymak... 2011'de yayımlanmış notları tercih ettim.)


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA