Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Sum in Googlum ergo sum

Yeni Aktüel'de "Siz kaç Google'lık adamsınız" konusuna girilmişti.
"Google'dayım öyleyse varım" dosyasındaki habere göre, babalar müstakbel gelin ve damatlarını, patronlar yeni elemanlarını, elemanlar patronlarını, hastalar doktorları, bekârlar diğer bekârları, hatta en yakın arkadaşlar birbirlerini "Google'lıyor"muş. Gençler haklarında çıkan sonuçları yarıştırıyormuş.. Kısacası artık var olmak yetmiyor, varlığını Google ile tescil ettirmek şart.
Hani Latince'nin "Düşünüyorum, o halde varım" anlamına gelen ve Descartes'ın ebedileştirdiği "Cogito ergo sum"u var ya. Bu da öyle bir şey işte.
İtalyan turistlere "Dolçe, dolçe" diye lokum pazarlayan Nuruosmaniye çocuklarının Latincesi ile şöyle de diyebiliriz demek ki:
- Sum in Googlum ergo sum!
Nasıl oluyor bu Google'lamak?
Sanal ebediyetteki varlığını anlamak istediğiniz kişinin adını Google'a (Okunuşu gugıl) yazıyorsunuz. Hakkında var olan bilgilerin miktarı sayısal olarak hemen görünüyor.
Düşünün ki Google, her dildeki 80 milyar sayfayı tarayıp bu isim hakkındaki bilgileri veriyor size.
Örnek vereyim. "Cogito ergo sum"dan aklımıza gelen Fransız matematikçi filozof Descartes'ın (1596-1650) adını yazdım Google'a. Tam 2 milyon 160 bin sayfalık bilgi geldi ekrana. Atatürk'ün adını yazdım 763 bin sayfa geldi. Winston Churchill'de 2 milyon 10 bin, Einstein'de 19 milyon, Nelson Mandela'da 1 milyon 350 bin sayfa çıktı.
Bunun üzerine günümüz Türkiye'sinin isimlerine döndüm.
Her dakika ya İbrahim Tatlıses ya da Hülya Avşar hakkında haberler okumuyor muyuz mesela? Bunların isimlerini yazıp sanal alemdeki varlıklarını anlamak istedim.
İbrahim Tatlıses'in siber alemdeki ölçümünden 55 bin 100 rakamı çıktı. Hülya Avşar da 71 bin 900 sayfayı getirdi.
Tayyip Erdoğan ile Deniz Baykal'ın "Siberya"daki reytingleri neydi acaba? Tayyip Erdoğan adı 170 bin, Deniz Baykal adı da 104 bin sayfa getirdi. Böyle bir şey bu Google'da var olmak.
Örneğin sevgili Reha Muhtar, televizyonculuğu, gazete yazarlığı, sigara bırakma çabaları, bu arada kilo almamak için havuzlarda çırpınması ve çeşitli yabancı isimli diyetler uygulaması ile, Ortadoğu ve Balkanlar'ın en popüler isimlerinden biridir.
Reha Muhtar'ın adını yazdım, tam 83 bin 900 sayfa bilgi çıktı. Belli ki, gizlice sigara içerken yakalansa ve bu yerli yabancı medyaya yansısa, Reha'nın sayfa sayısı Einstein'ınkine yaklaşacak. Ama şu anda hiç yazı yazmayan ve televizyon programı yapmayan Aydın Doğan'ın Google rakamı olan 130 bin, Reha'nın rakamından daha fazla. Ama Amerikalı medya kralı Rupert Murdoch da, 586 bin sayfa ile, Aydın Doğan'ı sollamış.
Tekrar Yeni Aktüel'e dönersek..
- Yeni biriyle tanıştığım zaman ilk yaptığım şey, onun adını Google'da taratmak olur. Hiçbir bilgiye ulaşamazsam telaşlanırım. Düşünsenize hakkında koskoca internette hiçbir şey yazılmamış biri var karşınızda!" 20 yaşındaki Ayşegül Kaya ve yaşıtlarına göre bu devirde adı Google'da çıkmayan biri, ya asosyal ya da yalancı! Her iki durumda da bu, o insandan uzak durmak için yeterli bir sebep.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA