Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bedelli, hizmet erleri orduevleri ve ötesi...

OKUR MEKTUBU

"Mehmet Bey,
- Bedelli askerlik kavramı. Diyorsunuz ki tonlarca insanımız yani erkeğimiz 30 yaşını geçmiş, askerlik yapmamış, iş güç sahibi şu an ve ya bakaya ya yoklama kaçağı. Olmasınlar. Zamanında askere gitselerdi. Kaçtılar. Neden? Güneydoğu'ya gideriz korkusu ile.. Tahsilli olanlar gitseydi yani sizin kastettikleriniz, belki PKK ile mücadelede daha başarılı olunacaktı.
- Kara Kuvvetleri yeteri kadar mekanize ve mobilizedir. Bu konuda bir problem yoktur. Ama Güneydoğu'daki arazide sizin ne kadar mobilize veya mekanize olduğunuzun önemi yoktur. Orada, ne kadar uzun süre ve etkili komando eğitimi almış ne kadar birliğiniz var olduğunun ve kullandıkları silahların ve mühimmatların PKK ile mücadele için ne kadar uygun olduğunun önemi vardır. Yıllardır taarruz helikopteri alamıyoruz veya yapamıyoruz.
- Haberci ile Hizmet eri aynı şey değildir. Hizmet erleri eskiden evlerin alışveriş ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılırdı. Haberci ise muharebe sahasındaki haberleşme vasıtalarından biridir. Yani telsiz ve telli muhaberenin yapılamadığı durumlarda mesafeye ve araziye uygun olarak yaya veya motorlu olarak kullanılırlar. Eskiden atlı ve katırlısı da var idi. Genelde şoförler aynı zamanda habercidir. Yani kaynak israfı yoktur.

Orduevleri ve subaylar

- Gelelim orduevlerindeki istihdama. Orduevlerini kaldıralım isterseniz. Subaylık ve astsubaylık yapacak kimse bulamazsınız. Şu an TSK'da 45-55 yaş grubundaki subaylar yaşadıkları dönemin Türkiyesinin en akıllı insanlarıdır. Yani asker olmasalar doktor, mühendis, hukukçu olabilecek insanlardır. İsterseniz Ali Kırca'ya sorun. Orduevlerinde sivil istihdam edilebilir. O zaman onun maaşını ödersiniz. Bugün İtalya da, Fransa da orduevlerinde er istihdam ediyor.
- 1974'te hem Deniz Lisesi'ni hem de Kuleli Askeri Lisesi'ni kazanan ve Kuleli'yi tercih edip oradan Işıklar'a transfer olup onu en iyi 5-10 kişi arasında bitiren, üniversiteyi reddedip KHO'na giden, oradan PKK ile mücadelede 4.5 yılı dağda, toplam 7 yıl harcayan, Harp Akademisi'ni dereceli kazanan ve Ankara Hukuk Fakültesi'ne ilk % 1 ile girmeyi beceren birisi olarak yukarıdakilerin doğru olduğunu söylüyorum. Haklarımı bu topluma kesinlikle helal etmiyorum. Çünkü bu kadar problem üretip bizim gibi eğitimli insanların hayatının en güzel dönemlerinin dağlarda geçmesine sebep oldukları için. Bunun fiyatı olur mu Mehmet Bey?
Cengiz UÇAR"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA