Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İnsan beyni şarkıyı da patlayıcıyı da üretebiliyor

İnsan ne kadar karmaşık bir yaratık. İnsan doğadaki sesleri notaya döküp, şarkılar, besteler, senfoniler yapıyor ve hemcinslerini mutluluğa, hayal ufuklarına doğru yolculuklara çıkartabiliyor.
Ve aynı insan doğadaki kimyasalları birleştirip hemcinslerini kitle halinde öldürebilen patlayıcıları da yapabiliyor.
Sevgili Murat Bardakçı İstanbul Belediye Konservatuvarı'nın 25 Ocak 1970'te Şan Sineması'ndaki konserinde Mefharet Yıldırım'ın Münir Nurettin Selçuk'un korosu eşliğinde söylediği, Hafız Post'un Rast Nakış Yürük Semaisinin kaydını göndermiş.
"Biz âlûde-i sâgar-ı bâdeyiz. Anın'çün leb-i yâre dil-dâdeyiz."
Murat Bardakçı'nın son kitabı "Neslişah"ı okurken, bir yandan da Mefharet Yıldırım'ı dinlemeye başladım.
Turan Güneş, Vasfi Rıza Zobu, Recep Birgit, Necmi Rıza Ahıskan ve Mefharet Yıldırım'dan oluşan koronun, benim İstinye'deki evimdeki son faslını hatırladım.
Şimdi hepsi Sessiz Gemi'nin yolcuları arasında.
Turan Güneş Ali Rıfat Çağatay'ın Nihavent Lenkfahde'sine tutkundu.
"Zülfün görenlerin bahtı siyah olurmuş
Tek zülfün göreydim bahtım siyah olaydı"

Tayyareli şarkı

Silah seslerinin duyulmadığı, kavgaların ve kan davalarının olmadığı, insafsız hırsların anlam taşımadığı dünyalara gidersiniz bestelerle, şarkılarla...
Yitirdiğiniz dostlarınızı da hoş sedalar âleminde anarsınız.
Ne kadar ustaca yorumlamış Mefharet Yıldırım Hafız Post'u.
Geçen hafta yorulmak bilmez Nevzat Atlığ'ın Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı çalışmaları çerçevesinde hazırladığı fasıl albümünü dinlerken, hiç duymadığım Sultaniyegâh'tan bir Bimen Şen şarkısı ile karşılaştım. "Gel Şu Tayyare İle" şeklinde başlayan şarkının sözleri şöyleydi:
"Gel şu tayyare ile hak-i kederden kaçalım
Uçalım kuşlara yıldızlara güller saçalım
Gezelim her tarafı kutb-ı safayı bulalım
Yeni bir zevk ü tarab âlemine yol alalım."

Makam farkı için

Her nağmesinde Bimen Şen'in ustalığının yansıdığı "Tayyareli şarkı"yı dinlerken, Ankara Atatürk Lisesi'nde edebiyat hocamız olan Ahmet Şevket Bohça'yı bir kez daha rahmetle andım.
Bohça Hocamız şiirlerini aruz vezniyle yazardı ama bunlar güncele de uygun olsun diye "Tayyare" benzeri kelimeleri de yerleştirirdi dizlerine.
Oğuz Haksever'le birlikte hazırladığımız NTV radyoda ve Kral FM'de yayınlanan Makam Farkı programını şimdi televizyona da taşımaya hazırlanıyoruz.
Bu programda mutlaka Mefharet Yıldım'ın Hafız Post yorumunu da, Tayyareli şarkıyı da kullanacağım.
Ayrıca masamın üzerinde yeni çalışmaları içeren albümler ve kayıtlar var.
Örneğin Dilek Türkan'ın "Aşk Mevsimi", Aslıhan Erkişi'nin "Neveser"i, Ferhat Göçer'in "Seni Sevmeye Aşığım" albümleri ihmal edilmemesi gereken çalışmalar.
Ercan Saatçi'nin hazırladığı ve TRT-Müzik'te yayınlanan "Mucize Nağmeler"de Bekir Ünlüataer ve Fatih Ahıskalı, Sezen Aksu şarkılarını da söylediler. Onlardan birini de bizim Makam Farkı'na aktarmalıyım.

Şarkılar ve mutluluklar
Yine Murat Bardakçı'dan aldığım Recep Birgit'li, Tülin Yakarçelik'li, Tülün Korman'lı, İnci Çayırlı'lı, Arif Sami Toker'li kayıtlar da, "Dinletilmesi gerekenler" listemdeler.
Müzikle baş başa kalmanın mutluluğu Nâzım Hikmet'in o pazar günü hissettiği bahtiyarlık gibi bir şey...
"...kımıldamadan durdum.
sonra saygıyla toprağa oturdum,
dayadım sırtımı duvara.
bu anda ne düşmek dalgalara,
bu anda ne kavga, ne hürriyet, ne karım.
toprak, güneş ve ben...
bahtiyarım..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA