Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Cemaat de cep denizaltısı gibi bir şey mi acaba?

Bu bizim hayatımız işte. Gündemin zirvesine takılan bir kavram hakkında çeşitlemeler yapmak, köşe yazarlığının ana uğraşı değil mi?
Şimdi de "Cemaat" var gündemde.
Herkes kendince tanımlamaya çalışıyor cemaati.
Çocukluk yıllarımı hatırladım.
1950'lerin başında, Yeniköy sahillerinin 6-7 çocuğuyduk... Yaş ortalamamız 10-12'ydi.
Akşamları sahilden Tarabya'ya yürürdük.
Tarabya'daki Alman Sefaret binasının iskelesinde otururduk. Sefaretin yarı meczup bahçıvanı, bize 2'nci Dünya Savaşı boyunca Hitler'in Türkiye'deki Büyükelçisi Von Papen'in yaptıklarını anlatırdı.

Cep denizaltısı
Yine anlatıyordu...
1944'ün bir ağustos mehtabında kıyıda oturup, denize bakıyormuş. Birden sular fokurdamış ve önce bir denizaltının periskopu, sonra da denizaltının kendisi çıkmış su yüzüne.
Denizaltı kıyıya yanaşmış. Üstündeki kapak açılmış, içinden Von Papen çıkmış ve iskeleye atlamış.
Bahçıvan bunları anlatırken biz çocuklar nefeslerimizi tutmuştuk. "Daha sonra neler olacak acaba" diye adamın ağzından çıkanlara kilitlenmiştik.
Düşünün ki 2'nci Dünya Savaşı biteli henüz 6-7 yıl olmuştu. Gazeteler o döneme ait haberlerle doluydu.
Bahçıvan devam etti anlatmaya:
- Von Papen denizaltıdan iskeleye atladı. Sonra eğilip denizaltıyı aldı, katladı, cebine koydu ve Sefaretin kapısından içeri girdi!

Karışık kafalar
O günlerde gazetelerde yayınlanan "Hitler'in Gizli Silahları" konulu diziler arasında "Cep denizaltısı" gibi bir savaş aracından da söz edilmişti.
Anlaşılıyordu ki bizim yarı meczup bahçıvan da bu yazıyı okumuş ve hayalinde cep denizaltısını katlanıp cebe koyulabilen bir şey olarak canlandırmıştı.
Böyle çocukça güzellikler yaşardık o dönem Yeniköy'ünde... 2'nci Dünya Savaşı'nın çılgınlıkları yetişkinlerin zihinlerini karıştırmıştı ve bu bize böyle anlatımlarla yansırdı.

Cemaat merakı
Bir başka yarı meczup kişi de sefil görünüşlü bir Alman turistle yanımıza gelmiş "Bu Alman atom uzmanını Ruslardan kaçırıyorum. Bizim garajda devri daim makinesi icat ediyor" diye tanıtmıştı.
Bugünün kafa karışıklıkları o dönemlerden çok farklı.
Bereket ülkeyi yönetenlerin kafaları karışık değil.
28 Şubat'ta durumdan vazife çıkartıp çat kapı darbeci generalleri ziyaret edenlerin bugün kimlerin Pensilvanya'yı ziyaret ettiğini merak etmesi, insanı sadece güldürüyor.
Acaba "Kartel cemaati" yargıyı ele geçirmiş miydi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA