Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Ortadoğu ABD fiyaskolarının sahnesi mi?

Türkiye'nin ufkunu açacağı kesin olan "Barış Süreci"ni sabote etmeye çalışanların arkasında Amerika Birleşik Devletleri de var mı? "PKK'nın, PYD'nin, IŞİD'in, Kobani'nin birlikte telaffuz edildikleri karmaşık ilişkiler çemberinde, Washington nerede yer alıyor?"
Türkiye'de kamuoyunu oluşturan odaklarda bu tür soruların yoğunlaştığı gerçeğini, acaba Washington'da hemen her konuda sürekli açıklama yapan sözcüler görmüyor mu? Uçan kuşu Washington'a rapor eden Ankara ve İstanbul'daki ABD'li görevliler, müttefik bir ülkedeki bu "Kuşku Rüzgârı"nı, merkezlerine iletmiyorlar mı?

Fiyaskolar listesi kabarıyor

Aslında daha geniş bir açıdan bakıldığında ABD'nin Ortadoğu siyasetinin, fiyaskolarla dolu olduğu gerçeği apaçık ortadadır. Amerikan diplomatları ve görevlileri bulundukları ülkelerin gerçeğini Washington'a doğru biçimde yansıtamadıkları için, İran'dan başlayıp Irak'la, Suriye ile devam eden fiyaskolar listesi kabarmıştır. Filistin sorunu çözümsüzlüğe ve Gazze facialarına sürüklenmiştir. Mısır Sisi'ye teslim edilmiştir.
Şimdi de eğer Türkiye'nin iç barışını ve geleceğini hedef alan ve Kobani'yi istismar eden girişimlerin aktörleri eğer ABD'ye güveniyorlarsa, Washington'un Ortadoğu'daki fiyaskolar listesi daha da kabaracaktır.

Hep yanıldılar

Geçen yıl yaşanan "Gezi Kalkışması"nın ve "Paralel darbe girişimleri"nin, Türkiye'deki Amerikan diplomatları tarafından yanlış algılandığını ve bunların Washington'u da yanlış yönlendirdiklerini hatırlamamız gerekiyor. Beyaz Türklerin at gözlüklü sosyologları sokaklarda eylem koyanlara takılıp, bunlara oyları ile cevap veren milyonları nasıl görmezden geldilerse, Erdoğan takıntılı dar bir çevreden dışarı çıkamayan Amerikan diplomatları ve görevlileri de, Yeni Türkiye'nin gerçeklerini Washington'a aktaramadılar.

John Bass ne yapacak?
Şimdi aynı durum Barış Süreci'ne yönelik girişimler çerçevesinde tekrarlanıyor... Türkiye'de kitleler, büyük bir sabırla "Barış Süreci"nin devam etmesini destekliyor... Aynı kitleler ABD'nin yanlış siyasetinin Irak'ı nasıl bir kaosa sürüklediğini, Suriye'yi nasıl bir felakete götürdüğünü görmekte...
Bu karanlık tabloları Türkiye'ye de aktarmayı amaçlayan girişimlerin arkasında Amerika'nın bulunmadığını, Washington'daki sözcüler açıkça vurgulamalıdırlar... Yeni Büyükelçi John Bass selefi gibi başarısızlıkla görev süresini noktalamak istemiyorsa, Türk kamuoyundaki ABD'ye dönük kuşkuları giderecek adımlar atmalıdır. Türkiye'nin dirliğini ve birliğini hedef alan terörist örgütlerin arkasında Amerikan desteğinin bulunmadığı, açıkça belirtilmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA