Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Kampanya hazırlıkları yapanlara öneriler

Başta AK Parti olmak üzere siyasi partiler referandum kampanyasına dönük stratejilerini oluşturmaya çalışmaktalar. Siyaset mesleğinin profesyonellerine akıl vermek tabii ki bize düşmez ama bu stratejilerin ortak noktası "Akılcılık" şeklinde oluşturulursa, bundan hem demokrasimiz hem de toplumsal istikrarımız yararlanır.

Herkes değiştirir
Gerektiği zaman anayasaları değiştirmek ve sistemleri yenilemek her ülke için söz konusudur.
Örneğin 2'nci Dünya Savaşı sonrası Fransa 1946'dan 1958'e kadar neredeyse her üç ayda bir hükümet değişikliği yapılan bir ülkeydi. Sonunda De Gaulle'ü çağırdılar ve yeni bir Anayasa ile 5'inci Cumhuriyet dönemi başlatıldı.

Güçlü yönetim
Anayasa'ya yeni boyutlar getirecek olan değişiklik "Güçlü ve kararlı yönetim" arayışını devamlı hale getiriyor.
Bunu da Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini artırarak gerçekleştirmeyi içeriyor. Aslında bugün Türkiye'de kent yönetimlerinin şekillendiği "Belediyeler"de bu model oldum olası var. Yani kent yönetiminde istikrarsızlık ya da koalisyon kararsızlıkları olmasın diye, belediye başkanları halk tarafından seçilir ve kenti onlar yönetir.
Ama söz konusu ülke olduğu zaman kanun koyucularımız, kentlerde aradıkları istikrarı pek düşünmemişler. Anayasa değişiklikleri ile şimdi bu gerçekleşiyor.

Değişmek kolay değil
Neyse... Biliyoruz ki huylu huyundan vazgeçmeyecek ve referandum kampanyasında bazıları kavgayı ve sertliği yeğ tutacaklar. Bu noktada sürekli iktidar olmakla kronik muhalefet olmanın farkları da yine gündeme gelecektir... Acaba bazı akıllı sözleri yine hatırlatsak, bunların kampanya sloganlarını hazırlayanlara faydası olur muydu?

Akıllı sözler
Mesela Montaigne "Talih akılsızları akıllı yapmaz, onları sadece talihli yapar" demiş ya... Veya şu gibi sözler de var:
- Olayları yönlendiremediğiniz zaman kendinizi yönlendirmeyi deneyin.
- Başkasının bilgisi ile biz de bilgili olabiliriz, ama başkasının aklı ile biz de akıllı olamayız.
- İnsanlar hafızalarının zayıflığından sık sık şikâyet eder ama kimse aklının kıtlığından şikâyet etmez.
- Bizimle aynı şeyleri düşünmeyenlerin dışındakileri pek akıllı bulmayız

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA