Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

'Gasp' haberleri kafaları karıştırdı

Önceki günkü iki haber, içerdiği çelişkili bilgilerle zihinleri aydınlatmaktan çok kararttı. Cipin benzini mi bitti? Arızalandı mı? 'Üçüncü şahıs' da var!

Sabah'ın 11 yıllık okuru Osman Kıvanç, Cumartesi günkü gazeteyi alıp her zaman yaptığı gibi okumaya koyuldu. Önce, polisten kaçan üç soyguncunun bir cipe zorla girmeye çalışıp içindeki Nispet Şahin'in çantasını kapmaya çalışmalarını anlatan, Rıdvan Tezel imzalı, Kilitli Cipteki Gasp Dehşeti başlıklı haberine gözü takıldı.
Nispet Şahin'in fotoğrafı altındaki ayrıntılar içinde, "cipin gece yarısı Şirinevler kavşağında arıza yaptığı" bilgisini not etti.
Daha sonra iç sayfadaki habere geçti. Birinci cümlede cipin benzini bittiği için durduğunu görünce şaşırdı. İkinci cümlede ise cipin yolda durmasının sebebini "arıza yapması" olarak okuyunca iyice kafası karıştı.
Devam etti. Üçüncü sayfada Rıdvan Uysal imzalı Hiç Yoktan Ölüm haberi ilgisini çekti.
Bu da bir başka "gasp" haberiydi ve Eskişehir'in Mahmudiye ilçesindeki bir kovalamaca sırasında polislerden birinin uyarı ateşi nedeniyle seken kurşunun bir kişinin ölümüne yol açtığını aktarıyordu.
"Önceki haberi tam çözemeden bu haberde daha da kafam karıştı" diye yazmış Kıvanç.
"3-4 defa okudum, ama bunu da hala tam çözebilmiş değilim!"
Musa Özdoğru adlı bir şahıs Çifteler'deki bir restorandan hesabı ödemeden kamyonetiyle kaçmış. Restoranı işleten Ercan Çimen ve Battal Özcan bir araçla peşine düşmüş. Buraya kadar tamam. Ama tam bu anda, haberin içine Değer soyadlı biri daha giriyor. "Özcan ve Değer polisi aradı" deniyor. Peki bu Değer nereden çıktı? diye düşünürken, kaçak kamyonetin kapısına asılan bir Kadir Değer ile karşılaşıyoruz. Haber bir "kim kimdir?" bilmecesine dönüşüyor.
Kıvanç, "zamanı değerli biri olarak bir habere yarım saat takılıp kalmak beni ilgilendiriyor. İyi bilin ki, gazeteyi dikkatle okuyoruz" diye bitirdiği mesajında çok haklı. Neden uğraşsın?
İlk haberde önce "cipin benzini bitti" diye gelen ayrıntı, Nispet Şahin'in "hayır, arıza yaptı" demesi üzerine sonradan düzeltilmiş ve ön sayfaya doğru girmiş. Ama iç sayfada, editör Fikret Eser'in ilk başta eklediği "benzin" ayrıntısı aynen kalmış. O yüzden de içerideki haber bir öyle bir böyle olarak kafa karıştırmış.
Okurumuzun uyarısı, Fikret'i adres alıyor. İkinci haber, bana göre çok daha sorunlu. Tamamen isim, sayı ve plaka ayrıntısına boğulmuş. Gereksiz bilgilerle anlaşılmaz hale gelmiş. Özgün halinde Kadir Değer'in, "sabıkalı" olarak, kovalayan araçta bulunduğuna dair bir cümle varken, o sayfadan çıkmış. Ama...
Çıkmasaymış da bir şey fark etmeyecekmiş. Haberi Sabah gece ekibi geç saatte girmiş. Bu haliyle haberin girmemesi, iyice anlaşılır hale getirilip öyle konması gerekirdi.
Okurumuzun bu uyarısı da, Gece Yazı İşleri Müdürü Kemal Kök ve arkadaşlarına!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA