Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

İnfialin öncüleri kim?

Trabzon, 6 Nisan günü karıştı.Sol görüşlü öğrencilerin cezaevi koşullarını protesto içeren bildiri dağıttığı haberinin kente hızla yayılması, ardından bazı yerel TV kanallarının "bayrak yaktılar!" yalanını yayması ardından, bir toplu lincin eşiğinden dönüldü.
Sabah'ın ertesi günkü manşeti bu olaya ayrılmış, hem endişe hem de uyarı içeren bir ifade seçilmişti:
Tehlikeli Tırmanış.
Olayın gelişimini ayrıntılı olarak anlatan haberde, linç girişimine öncülük eden bir gruptan bahsediliyordu.
Bu grupla bağlantılı bir parti ismi, bazı okurlarda haklı bir öfkeye yol açtı.
Haberin ilk paragrafında, "Başını MHP'lilerin çektiği kalabalık tarafından dövülen bu kişileri kurtaran..." denmişti. Aynı ifade haberde bir kez daha yer almıştı. Fotoğraf altında da, "çoğunluğunu MHP'lilerin oluşturduğu öfkeli kalabalık.." yazılmıştı.
"Nereden biliyorsunuz?", "Nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?" diye soranlar oldu. Kaynak konusunu gündeme getiren, yerinde sorular.

'MHP'
SONRADAN
Haber Trabzon'dan akşam saatlerine doğru gelmiş. Daha sonra, Yazı İşleri'nde birkaç kez elden geçmiş. Trabzon'dan gelen haberde, "MHP'liler" gibi bir ifade yok.
Sonradan eklenmiş.
Sebep?
Gelen eleştirilerdeki tehdit ve öfke nedeniyle ismini vermeyeceğim sorumlu editör, şöyle açıkladı: "Trabzon haberleriyle ilgili fotoğraflarda bozkurt işareti yapan çok sayıda kişi vardı. Bozkurt işaretinin Ülkü Ocakları mensuplarının kullandığı işaret olduğu herkesin malumu. Ülkü Ocakları ile MHP arasında organik bağ olmasa bile bir gönül bağının olduğu biliniyor. Ancak gönül bağı ile organik bağ arasında önemli bir fark olduğu düşünülürse, doğru ifade, 'bozkurt işareti yapan kişilerin de yer aldığı görüldü' olmalıydı."
Yayınlanan ifade bence önemli bir hataya işaret ediyor.
Ya kaynak -varsa- belirtmeliyiz.
Ya da...
MHP'lilerin başı çektiği iddiası güçlüyse, "başı çektiği iddia edilen.." diye vermeliyiz. Ama o bile tatmin edici değil: Bir taşra kentinde insanlar çabuk tanınır. Eğer böyle bir iddia varsa, ciddi bir durum söz konusu: "Bir parti acaba kışkırtmaya önayak mı oldu" sorusu gündeme gelir ve haber seyir değiştirir.
Dolayısıyla bu, hem yerel muhabirden hem de polisten kontrol edilebilirdi. Ama ya iddialar yalansa? Ya başı çekenler arasında benzer ideolojiye sahip başka partiler varsa...
Okuru yanlış yönlendirmemek için böyle duyarlı konularda kışkırtma zincirleme gidebilir ihtiyat dozu daha da fazla olmalı.
Haberlerde doğruluk esastır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA