Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Hesaplar karışık olunca...

Vergi iadesi oranlarına ilişkin resmi açıklamada yer alan hesaplar bazı Sabah okurlarının kafasını karıştırdı

VERGİ iadesi, okurların büyük çoğunluğunu ilgilendiren bir haber konusu. Yıl sonu yaklaşırken yeni oranlarla ilgili haberler bu yüzden sadece ilgi değil, büyük bir dikkatle de okunuyor.
Sabah'ın 8 Aralık tarihli nüshasında, Ekonomi sayfasında, Vergi İadesinde En Çok Artış Asgari Ücretliye başlıklı haber işte bu nedenlerle bazı itiraz ve eleştirilere yol açtı.
Haberin spotunda, asgari ücretlinin 2006'da alacağı vergi iadesi yüzdesinin 7 artarak 349 YTL'ye çıktığı, 2 bin YTL üzerinde maaş alanların vergi iadesinin ise yüzde 0.5 arttığı vurgulanmıştı.
Haber metni yanında, ücret düzeylerine göre artış oranlarının belirtildiği bir çizelgenin üzerinde "Asgari ücretliye 349 YTL" başlığı yer almıştı.
Dikkatli okurumuz Mustafa Kalender, bu rakamı doğru bulmamış.
Bir dizi hesaplama ile gönderdiği mesajda, "asgari ücretli için toplam vergi indirimi 365.05 YTL olmalıdır" diyor.
"Haberi bir devlet memuru olduğum için dikkatlice okudum" diye yazan Sefa Özkan, haberin Oranlar Değişti arabaşlığı altındaki son paragrafını anlamakta "çok zorlanmış".
Son paragraf şöyle: "Yahya Arıkan'ın açıklamasına göre, bu yılki vergi iadesi, 3 bin 300 YTL'ye kadar yüzde 8'i, 6 bin 600 YTL'nin 3 bin 300 YTL'si için yüzde 8'i, aşan kısmı için yüzde 6'sı, 6 bin 600 YTL'den fazlasının 6 bin 600 YTL'si için yüzde 7'si, aşan kısmı için yüzde 4'ü üzerinden hesaplanacak."
Özkan'ın "konuyu bildiğim için yorumlayarak ulaştım" diyor ve ekliyor: "Bir uygulama bu kadar karmakarışık, hele hiç hesapta olmayan yüzde 7 ile nasıl anlatılır, takdirini ve düzeltmesini size bırakıyorum.." Hesaplar resmi kaynaklara dayandığı için Ekonomi Servisi, bir "doğrulatma" araştırması yapıyor.
Bir yanıt -doğrulama veya yalanlama- gelecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA