Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Twitter artık yasak

Gazeteci acaba "twitter" veya "facebook" gibi popüler sosyal "internetwork"lere katılmalı mı?
Katılırsa, acaba kendisi ve çalıştığı gazete güven erozyonuna uğrar mı?
Biz "magazin terörü" üzerine tartışırken, bu ilginç konu ABD basınının "bayrak gemisi" Washington Post'un (WP) gündeminde.
Gazete yönetimi, geçenlerde tüm haber kadrosunun twitter ve facebook'a görüş bildirmesini yasakladı.
Gazetenin köklü etik kurallarına bir yenisinin eklenmesine yol açan olay, kıdemi yüksek bir muhabirin sağlık reformu ve emeklilik yaşı üzerine twitter'a yazdığı yorumlardı. Raju Narisetti adlı muhabir, Virginia Senatörü Bob Byrd'ün 91 yaşında hastaneye kaldırılması üzerine "Sınırlı dönem olsa? Veya emeklilik yaşı? Veya sağduyu galip gelse?" mealinde görüş belirtmişti.
Köşe yazarı, muhabir, editör herkesin her gün TV ekranına çıkıp siyasi parti liderleriyle yarışırcasına ahkam kestiği, dolayısıyla meslekte kantarın topuzunun iyice kaçtığı şirin ülkemiz basınında bu tartışma abes görünebilir.
Ama koskoca WP editörleri oturup şöyle bir kural kaleme almışlar:
"Editör ve muhabirler, siyasi olarak görülebilecek görüşler ifade etmemeli, açık platformlarda taraf tutmamalıdırlar." Kural, "izledikleri haber hangi alanda olursa olsun (ekonomi, spor, kültür vs) bütün Post gazetecileri için geçerli" ve "gazetecilikte inandırıcılığımızı zedeleyecek yazı, e-posta veya "tweet" de dahil, siyasi, seksist, dini veya ırka dair her türlü tarafgir veya kayırıcı malzemenin gönderilmesini yasaklamakta".
WP Genel Yayın Yönetmeni Marcus Brauchli, "Okurlar bize her şeyden önce bağımsız duruşumuza göre değer biçiyor. O tarafa veya bu tarafa eğilip bükülmemeliyiz. Kişisel görüşlerimiz bilgiyi haber yapma ve sunma tarzımızı asla etkilememeli" diye özetliyor.
Öyle de, gazete içinde kafalar karışmış. Spor muhabiri olmayan bir gazeteci, tuttuğu takımın antrenörüne verip veriştirmeyecek mi? Ekonomi muhabiri, bireysel silahlanmaya karşı fikir beyan edemeyecek mi? Bazı muhabirler, "en iyisi açtığımız hesapları kapatmak" derken, diğerleri "bunu tartışmalıyız" diye karşı çıkıyor.
Karşı görüşler de var. Bazı uzmanlara göre WP yayın ilkeleri günümüzde demode kalıyor. Bu görüşe göre sosyal "internetwork" mesleki çalışmaların ve kaynak oluşturmanın da bir parçası.
WP ombudsmanı Andy Alexander, sınırlamaya hak veriyor. "Gazeteye bu yıl içinde gelen 30 bin kadar okur şikâyetinin büyük çoğunluğu 'taraflı habercilik' ile ilgili" diyor, "Tabii ki çoğu okur taraflı derken kendi durduğu yerden böyle bakıyor, ama hepsinin istediği, 'nötral' bir habercilik."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA