Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Medyada özdenetim için bir adım daha

Bu köşede yıllardır sınırı belli, küçük ölçekli ama önemli olduğuna inanılan bir çaba veriliyor.
Hedef, son 20 yıldır iyice aşınıp değerlerinden uzaklaşan medyada hatalar, ilkesizlikler, mağdur etmeler ve kalitesiz gazetecilikte ısrarlar nedeniyle halk nezdinde beslenen "basına güvensizlik" sorununa çözüm için katkıda bulunmak.
Okurların medyamızı izlerken tanık olduğu binbir türlü skandalın önünü kesmek ve yanlışlıklar zincirini kırmak için uğraş veriyoruz.
Hem medya içeriğinde hem de sahiplik düzeyinde yaşanan derin sıkıntılar bize gösterdi ki, hesap veremeyen bir medya hesap sorarken inandırıcı olamıyor, bir sonuç alamıyor. Şeffaflıktan uzak kalan bir medya, izlediği kurumlardan şeffaf olun talebinde bulunurken ikna edemiyor.
Medyadan şikâyetçi olanların sadece şikayetlerine yanıt alması da yeterli değil. Şikâyetlere yol açan köklü mesleki hastalıkların tedavisi için adım atmak da şart görünüyor.
Başka bir deyişle, sağlam bir demokrasi için, sağlıklı ve dürüst bir medya şart.
Medyada özdenetim dediğimiz şey, tek bir yönteme bağlı değil. Ombudsmanlık yanı sıra, basın konseyleri veya farklı iç denetim mekanizmaları uygulamada.
Ama, sıkıntılar büyük. Özellikle, demokrasinin henüz gelişmekte olduğu bölge ve ülkelerde.
UNESCO, bir süredir Balkan ülkelerinin ağırlıkta olduğu Güneydoğu Avrupa'yı bu açıdan faaliyet alanı ilan etti. Bir süredir gazeteciler bölge ülkelerinde hem özdenetimi kurmak ve geliştirmek, hem de medyada bağımsızlığı AB normlarına uygun şekilde sağlayacak toplantılar yapmakta.
AB üye adayı olarak Türkiye ve Hırvatistan özel bir yer tutuyor.
Bugün 25 -30 kadar meslektaş, hukukçu ve akademisyen olarak Istanbul'da bir araya gelecek, ilk ulusal yuvarlak masasında medya sorunlarını tartışacağız.
Toplantıda Dünya Ombudsmanlar Örgütü (ONO) Başkanı Stephen Pritchard ile Bahçeşehir Üniversitesi Öğrfetim Üyesi Şahin Alpay ve köşe yazarı Mehveş Evin birer konuşma yapacaklar; ardından tartışmaya geçilecek.
Salı günü de benzer, ancak UNESCO çerçevesi dışında bir toplantı, gelen talep üzerine, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği'nin ev sahipliğinde Lefkoşe'de gerçekleştirilecek.
Bugünkü İstanbul toplantısı, gazetecilik- iletişim fakülteleri öğrencilerine açık. Adres: Sabancı Üniversitesi, Bankalar Caddesi No 2, Karaköy. Bekleriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA