Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

'Kabızlık' ve zafer

Yönetmen Semih Kaplanoğlu, dünyanın en prestijli film festivallerinden Berlin'de, "Bal" filmiyle Altın Ayı ödülünü aldı. Bu önemli gelişme gazetede ayrıntıyla işlendi.
Günaydın'ın 22 Şubat tarihli sayısında konuya baş sayfadan da yer verildi. Fakat, Erhan Kılıç, bu habere "bakış"tan memnun kalmadı.Şöyle yazdı:
"Mevlüt Tezel'in Günaydın'da Kaplanoğlu'nun 'Yumurta' filmi 2008'de Sİ-YAD Türk Filmleri Ödülleri'nde sekiz dalda ödül aldığı zaman köşe yazarları ve sinemacıların yorumlarını hatırlatan yazısı oldukça anlamlıydı. Ancak haberin Günaydın'ın birinci sayfasındaki anonslanışı, yalnızca hatalı değil aynı zamanda kötü niyetliydi. Mevlüt Tezel'in yazısı, hiç tırnak işareti de kullanılmadan, 'Entelektüel kabızlığın zaferi!' başlığıyla sunuluyordu. Anonsun spotunda da, başlıkta yer alan 'entelektüel kabızlık' ifadesinin yönetmen Sinan Çetin'e ait olduğu hatırlatılmaktaydı. Ancak başlıkta, zaferin sahibinin Çetin'in tabiriyle birlikte sunuluşu, Günaydın'ın birinci sayfasını hazırlayanların Çetin'e katıldığı yorumuna sebep oluyordu. Bu anons, hem Günaydın yazarı Mevlüt Tezel'in yazısına hem de Altın Ayı ödülünü Bal ile kazanan Semih Kaplanoğlu'na yapılmış büyük bir haksızlık ve hakarettir. Bu değerli sinemacımıza Günaydın'ın yaklaşımının bu başlıktaki şekilde olduğunu düşünmekte haklı mıyız, açıklığa kavuşturmanızı rica ederiz."
Bu şikâyette hem Tezel'in yazısına hem de Günaydın'ın sunuş ifadesine eleştiri var.
Tezel'e yöneltilen eleştiri haksız. Onun "Semih Kaplanoğlu Bal'la Rövanşı Aldı" başlıklı yazısı hem Sinan Çetin, Cengiz Semercioğlu gibi isimlerin Kaplanoğlu'nun sinemasını aşağılamalarını ti'ye alıyor, hem de SİYAD'a haksızlık olarak görülen bakışa da karşı çıkıyordu. Gayet net.
Gelelim baş sayfadaki başlık ve spota. Başlık sürmanşetten Entelektüel Kabızlığın Zaferi! diye verilmiş. Spotta şöyle yazılı: "Sinan Çetin'in 'Entelektüel Kabızlık' olarak nitelendirdiği 'Yumurta'nın devam filmi 'Bal' Altın Ayı aldı. Çetin, 'Yumurta'ya ödül veren SİYAD'ı da entelektüel mastürbasyon yapmakla suçlamıştı."
Günaydın Yayın Yönetmeni Şirin Sever, "Bu sunumda bir ironi olduğu açık. Başka türlü herhangi bir niyetin olmadığının kolayca algılanması gerekirdi" diyor. Algılama seviyesinin yükselmesini, boş yere art niyet aranmamasını bekliyor.
Spot, başlıktaki sözlerin sahibinin kim olduğunu anlatıyor.
Ancak, bana kalırsa, başlıktaki ifade içindeki ilk iki kelime tırnak içine alınmalıydı. Başkalarına ait ifade ve yorumlar ilke olarak böyle sunulmalıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA