Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Astsubay 'muhbir' mi?

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramayla ilgili yeni ayrıntıları gün ışığına çıkaran bir haber, Genelkurmay Başkanlığı'nın eleştirilerine yol açtı. Haberde geçen astsubayın "muhbir" gibi gösterildiği öne sürüldü. Acaba eleştiride haklılık payı var mı?

SABAH, geçen pazartesi günü, Balyoz dava sürecine ışık tutar nitelikte ayrıntılar içeren kapsamlı bir habere imza atmıştı. Paşaların Sırrını Astsubay Çözdü manşetiyle ön sayfadan sunulan haberde, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda gizli bir bölmede bulunan belgelerin ele geçmesinin perde arkası ve sonrasında olanlar anlatılmaktaydı.
Haberin belkemiğini, arama işleminden sonra sorgulanan donanma güvenlik astsubayı Erdinç Yıldız'ın tutanaklara geçen ifadeleri oluşturmaktaydı. Söz konusu ifadelerde Balyoz kanıtlarına eklenen 10 torba dolusu "malzemenin" bir nasıl birkaç kez yer değiştirdiği ve kimler tarafından bir odada gizli bölmelere yerleştirildiğine dair ayrıntılar vardı.
İç sayfada da Donanma'daki Sırrı Astsubay Açık Etti başlığı kullanılmış, tam sayfa haberin farklı yönlerine ayrılmıştı.
Haber daha sonra tartışmalara da yol açtı. Bu arada, bir gazeteye açıklamalar yapan Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Tayyar Süngü, "haber gerçeği yansıtmıyor" dedi.
Acaba SABAH yanıltıcı bir habercilik mi yapmıştı?
Süngü şunları söylüyor:
"Bu astsubayımızı, sanki bir muhbir edasıyla gazete manşetine koymak doğru değildir. Çünkü Erdinç Yıldız'ın muhbir olduğu konusunda bir hiçbir bilgi, belge veya kanıt yoktur. Böyle bir suçlama yapılamaz. Elde böyle bir veri yok. Haberde deniyor ki, '12 Ocak'ta ifade vermiş ve anlatmış'. Gölcük'te yapılan aramanın tarihi 6 Aralık'tır. Astsubay Erdinç Yıldız'ın ifadesine ise baskından neredeyse 1 ay altı gün sonra başvurulmuştur. Ancak ifadesine başvurulan tek kişi Erdinç Yıldız değildir. Onlarca kişinin konuyla ilgili ifadesi alınmıştır. Yıldız, savcılıktaki ifadesinde gördüklerini, bildiklerini anlatmıştır. Ancak bu bir ifadedir. Ondan öncesiyle ilgili bir muhbirlik iddiasını kanıtlamaz. Belli ki, Yıldız'ın verdiği ifadeye ulaşılmış, sanki bu astsubayımız muhbirmiş gibi bir haber yapılmıştır. Yıldız'ın muhbir olduğunu gösteren hiçbir veri olmadığı halde böyle bir şey yapılmış olması gariptir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA