Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Biz sizden öndeyiz

Yunan ve Kıbrıs Rum Hükümeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin ardından son gelişmeleri mercek altına aldı. Türkiye'nin Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni açılımlarını ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılayan Yunanistan, dün hükümet sözcüsü Hristos Protopapas aracılığıyla 'Kıbrıs sorununun çözümü için Yunanistan ve Rum Hükümetleri'nin Türkiye ve Kıbrıs Türkleri'nden bir değil; birçok adım ileride bulunduğunu' açıkladı.

Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümü için çaba göstermesi ve bundan dolayı Erdoğan'ı kutlaması Rum kesiminde kırgınlık yarattı. Kıbrıs Rum hükümet yetkilileri Kıbrıs sorununun çözümü için "Her şeye evet diyen ve son olarak Annan Planı'nı en baştan kabul ederek müzakerelere başlamak isteyen taraf olduğumuz halde Bush'un, yıllardan bu yana Kıbrıs sorununun çözümünü engelleyen Türkiye'nin neyi kabul edip neyi etmediği henüz belli olmayan tutumunu kutlaması üzüntü yaratmaktadır" şeklinde konuştular.

ERDOĞAN HAKLI DEĞİL

Protopapas
, Başbakan Erdoğan'ın "Kıbrıs konusunda Yunanistan ve Rumlar'dan her zaman bir adım önde olacağız" yolundaki açıklamasına karşı, "Sayın Erdoğan bu konuda haklı değildir.

Yunanistan ve Rum Hükümetleri, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için yıllardan bu yana hem Türkiye'den hem de Kıbrıs Türkleri'nden bir değil, birçok adım ileride olmuştur. Bu, Klerides döneminde de böyleydi, Tasos Papadopulos döneminde de böyledir" diyerek Türk tarafını Annan Planı çerçevesinde müzakerelere oturmaya çağırdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da seçim kampanyası için bulunduğu Selanik kentinde yaptığı konuşmasında, Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs'la ilgili yaptığı son açıklamalarını ve yeni yaklaşımlarını selamladığını söyledi. Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti süresinde ABD Başkanı George Bush'un Türkiye'nin

NE TOPU NE SAHASI?
Aynı
yetkililer, "Türk tarafı topu bizim sahaya attığını ve bir adım önde bulunduğunu söylüyor. Ne topu, ne sahası, ne adımı? Biz Annan Planı'nı görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik" dediler. Rum lider Tasos Papadopulos, BM Genel Sekreteri Annan ile dün akşam Brüksel'de yaptığı görüşmede Erdoğan'ın Annan'a söylediklerini ilk elden öğrenmek istedi ve Türkiye'nin "ne derece samimi" olduğunu sordu.

Ancak Papadopulos'a yakın çevreler, Rum liderin Annan ile görüşmesinden sonra önce KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın göstereceği tepkiyi bekleyeceğini belirtiyor. Rum Kesimi sözcüsü Kipros Hrisostomidis de "Türkiye iyi niyetini göstermek istiyorsa Kıbrıs'tan en azından 1000 askerini çeksin" dedi. MGK'da 'Annan planı referans noktasıdır ve çözüm sözde gerçeklere dayanmalıdır' kararı çıktı" dedi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA